Feladat: 4230. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Galzó Ákos Ferenc ,  Jéhn Zoltán ,  Patartics Bálint ,  Szabó Attila ,  Wang Daqian 
Füzet: 2010/szeptember, 370 - 373. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gauss-törvény
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/február: 4230. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tekintsük az egyik oldallapot, mintha csak egymaga lenne. (Ezt megtehetjük, hiszen a lapok nem vezetők, rajtuk az elektromos töltéseloszlás nem rendeződik át, ha az egyiküket kiemeljük a kockából. Így az az egyes lapok által létrehozott elektromos mezők sem függnek attól, hogy a négyzetlapok egymástól távol vannak, vagy egy kocka oldallapjait alkotják.)
Alkalmazzuk az elektrosztatika Gauss-törvényét a lemez két oldalát szorosan körülvevő zárt felületre! A lemez szimmetriái miatt a Q töltésű lapból kilépő összes elektromos fluxus (Q/ε0) fele az egyik, fele a másik oldalon halad át. Eszerint a hat lapból összeállított kockába laponként belépő fluxus:

Ψ=Q2ε0.

A kocka belsejébe tehát összesen 6Ψ fluxus (a szemléltető képben ezzel arányos számú erővonal) lép be. Mivel a kocka belsejében nincs töltés, onnan ‐ ismét a Gauss-törvényre hivatkozva ‐ ugyanennyi fluxusnak (erővonalnak) kell kilépnie. Ez, mivel a kocka szimmetrikus, laponként Ψ kilépő fluxust jelent. Ez a fluxus
E=Ψa2=Q2ε0a2
átlagos térerősségnek (pontosabban: a felületre merőleges térerősség-komponensnek) felel meg.
Ez a térerősség, mivel a töltött lapokon átmenő erővonalakból származik, erőt fejt ki a lapra. A kocka belsejéből kifelé mutató erő nagysága a térerősség definíciója alapján:
F=EQ=Q22ε0a2.
Ekkora taszítóerő hat tehát az egyes lapokra.
 
II. megoldás. A feladatot megoldhatjuk az energiaviszonyok tanulmányozásával is. Távolítsuk el ‐ gondolatban ‐ az egyik oldallapot a kockától egy kicsiny d távolsággal (da)! Eközben, ha a lapot F nagyságú külső erővel tarthatjuk egyensúlyban,
W=-Fd.(1)
munkát végzünk. (A negatív előjel arra utal, hogy a lapra ható taszítóerőt a kocka belseje felé mutató, tehát az elképzelt elmozdulással ellentétes irányú külső erővel tarthatjuk egyensúlyban.)
Másrészt igaz, hogy a munkavégzés a rendszer elektrosztatikus energiájának megváltozásával egyenlő. Ha ki tudjuk számítani ezt az energiaváltozást, belőle a keresett F erő is megkapható.
Egy adott töltéselrendeződés elektrosztatikus energiáját a töltések közötti Coulomb-potenciálok páronkénti összegzéséből is kiszámíthatjuk (jelen esetben ez technikailag nagyon nehéz eljárás lenne), de az elektromos mező energiasűrűségéből is meghatározhatjuk. Ismert (pl. egy síkkondenzátor vizsgálatából), hogy E térerősségvektorral leírt elektrosztatikus mező egységnyi térfogatra jutó energiája
w=ε02E2,
sok kicsiny, egyenként ΔV térfogatú térrész-darab összes energiája pedig
W=ε02E2ΔV
módon számítható ki. (A fenti képletben E helyére természetesen az általában helyről helyre változó térerősséget kell behelyettesítenünk, az tehát nem emelhető ki a szummából.)
 

 
1. ábra
 

Ha a feladatbeli kocka egyik lapját egy kicsiny d távolsággal elmozdítjuk, akkor a töltéselrendeződés éppen úgy változik meg, mintha a kocka egyik lapja mellé (annak közvetlen közelébe) egy Q töltésű, a2 lemezméretű és d lemeztávolságú síkkondenzátort helyeztünk volna el (1. ábra). A síkkondenzátor elektromos mezője csak a lemezek közötti térrészre korlátozódik, az elektrosztatikus térenergia változásának kiszámításánál tehát elegendő ezzel a térrésszel foglalkoznunk. (Ez szerencse, hiszen a többi térrészben nem is, vagy csak nagyon nehezen tudnánk kiszámítani a térerősséget, és annak négyzetösszegét!)
 

 
2. ábra
 

Amikor a feltöltött négyzetlapok egy kockát alkotnak, az elektromos térerősség a kocka közelében valamilyen bonyolult, helyről helyre változó E1(r) függvénnyel írható le (lásd a 2. ábra bal oldali részét). Az egyik oldallap kicsiny elmozdítása után az elektromos mező az eredeti E1(r) és egy síkkondenzátor homogén E0 térerősségének szuperpozíciója lesz:
E=E1(r)+E0.
Az elektrosztatikus energia megváltozása eszerint:
W=ε02(E1(r)+E0)2ΔV-ε02(E1(r))2ΔV==ε02(E0)2ΔV+ε0(E1(r)E0)ΔV,
ami így is írható:
W=ε02E02ΔV-ε0E0EΔV,(2)
ahol E az E1 térerősség felületre merőleges komponense,
E0=Qε0a2
pedig a síkkondenzátor homogén térerősségének nagysága. (2) jobb oldalának első tagjában ΔV nyilván a2d-vel egyenlő, a második összeg pedig
EΔV=E(dΔF)=dEΔF=dΨ,
ahol ΔF a kocka oldallapjának kicsiny felületdarabkáinak nagyságát, Ψ pedig az oldallapon kilépő elektromos fluxust jelöli. Gauss törvénye szerint a 6Q töltésű kockából kilépő teljes fluxus: 6Ψ=6Q/ε0, vagyis Ψ=Q/ε0.
Mindezek alapján a térenergia változása:
W=-Q22ε0a2d,
amit (1)-gyel összehasonlítva a taszítóerőre az
F=Q22ε0a2
végeredményt kapjuk.