Feladat: 3895. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gresits Iván ,  Hujter Mónika 
Füzet: 2007/március, 178. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Optikai leképezés, Egyéb feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2006/május: 3895. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. b) Foglalkozzunk először a második esettel! Ha a homályos üvegen keletkező valódi képet az ernyő túlsó oldaláról nézzük, ahhoz hasonló képet látunk, mintha az üveg ott se lenne, hanem közvetlenül a csavart néznénk a leképező rendszer optikáján keresztül. (Természetesen az ernyőn keresztül nézve a kép homályosabb és halványabb lesz, mint anélkül.) Amit látunk, az lehet egyenes vagy fordított állású, kicsinyített vagy nagyított, de mindenképpen egy jobbmenetes csavar képe (hiszen se a nagyítás, se az esetleges 180-os elforgatás nem változtatja meg egy csavar menetirányát).
a) Az ernyőn keletkező képet a tárgy (a csavar) felöli oldalról nézve az előző eset tükörképét, tehát egy balmenetes csavart látunk.

 
Megjegyzés. A feladat első felében szereplő jelenség egy közönséges síktükörnél is megfigyelhető; az is ,,felcseréli'' a jobb- és a balmenetes csavarokat. Azért teszi ezt, mert a tükörképen a tükör síkjába eső irányok (a ,,jobb'' és a ,,bal'', illetve a ,,fent'' és a ,,lent'') változatlanok maradnak ugyan, de a tükör síkjára merőleges irányok (az ,,elöl'' és a ,,hátul'') felcserélődnek. Ha a három térbeli irány közül páratlan számút megváltoztatunk, akkor a térbeli csavarodás (ún. helicitás) megfordul, ha viszont két irányt változtatunk meg (ez a harmadik tengely körüli 180-os elforgatásnak felel meg), a helicitás az eredeti marad.