Feladat: 4243. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Pálovics Péter 
Füzet: 2010/május, 310 - 312. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Nyugalmi indukció
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/március: 4243. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A tekercsben folyó áram által létrehozott mágneses mező nagysága a tekercs belsejében

B=μ0μrNIL.

Vegyük körbe a tekercset egy, a feladat ábráján látható síkban lévő, kör alakú vezetékkel, melynek középpontja a tekercs tengelyére esik. A tekercsben a változó erősségű mágneses mező hengerszimmetrikus, örvényes elektromos mezőt hoz létre maga körül. Az örvényességből és az elrendezés szimmetriájából következik, hogy az elektromos térerősség a kör alakú vezeték minden pontjában ugyanakkora nagyságú és érintő irányú. A körben indukált feszültség nagysága független a kör sugarától, értéke a megadott számadatok esetén
U0=ΔΦΔt=μ0μrNLΔIΔt=2,01V.  
Ha nem a teljes körben, hanem annak csupán α középponti szögű része mentén indukálódó feszültséget keressük, a hengerszimmetria miatt a fenti érték arányosan csökkentett részét kell vegyük:
U(α)=U0α2π.

Az a) kérdésben szereplő elrendezésben a vezeték végpontjaihoz húzott sugarak 45-os szöget zárnak be egymással, ez α=π2 radiánnak felel meg. Eszerint az 1. ábrán látható körívben U04 feszültség indukálódik. Ugyanekkora feszültség jön létre a negyedkör A és B végpontja közötti egyenes vezetékben is, hiszen a negyedkör és a húrja által körülzárt területen nincs mágneses mező, nincs időben változó fluxus, tehát indukált körfeszültség sem jelenik meg:
Unegyedkör-Uhúr=0,UAB=U04=0,5V.  

 
 

1. ábra
 

A b) kérdésben szereplő elrendezésben a vezeték végpontjaihoz húzott sugarak α=arctg2=1,11 radián szöget zárnak be egymással, a 2. ábrán látható A'B körív mentén tehát
UA'B=U0arctg22π=0,35V  
feszültség indukálódik. Ugyanekkora kell legyen az egyenes vezető mentén mérhető UAB feszültség is, hiszen az érintő irányú elektromos térerősségre merőleges AA' egyenesen nyilván nulla a feszültség, és a körülzárt területen mindvégig nulla a mágneses fluxus, tehát körfeszültség ebben az esetben sem jelenik meg.
 
 

2. ábra
 

Érdekes, hogy az hosszúságadattól egyik esetben sem függ az indukálódott feszültség.
 
Megjegyzés. Időben változó mágneses mezőben az indukált elektromos mező örvényes, emiatt két pont között feszültségnek önmagában nincs értelme; meg kell mondanunk azt is, hogy milyen görbe (vagy egyenes) mentén mérjük a feszültséget. Ha egy hagyományos voltmérővel akarunk mérni, gondoskodnunk kell róla, hogy a műszer vezetékének egyik darabját éppen a megadott görbe mentén helyezzük el, és az áramkört olymódon zárjuk, hogy a többi vezetékben ne indukálódjék feszültség.
Elvben úgy is mérhetünk feszültséget, hogy a kérdéses görbe mentén elhelyezett (nem zárt!) vezeték két végére egy-egy picsiny fémgömböt (gömbkondenzátort) helyezünk, melyek a vezetékben indukálódott feszültség hatására feltöltődnek. A gömböket a vezetékről leválasztva, majd kellően eltávolítva egymástól és az örvényes elektromos mezőtől, a rajtuk levő töltés nagyságából megtudhatjuk a korábbi indukált feszültség értékét.

 (G. P.)