Feladat: 4211. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh Péter ,  Werner Miklós Antal 
Füzet: 2010/május, 301 - 306. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Hosszú egyenes vezető mágneses tere, Áramvezetőre ható erő, Hooke-törvény
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/december: 4211. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A cső tengelyében levő vezetékben és a cső falában folyó áram hatására mágneses mező alakul ki. Ez a mező a fémcső falában mozgó töltéshordozókra Lorentz-erőt fejt ki. Ez az erő növelni (vagy csökkenteni) igyekszik a fémcső sugarát; hatására a cső mérete megváltozik. A deformáció során a fémben rugalmas feszültségek alakulnak ki. A rendszer egyensúlyi állapotában a mágneses erők és a rugalmas erők éppen egyensúlyt tartanak.
A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy a cső falában a mágneses mező nagysága nem állandó! A cső belső oldalánál csak a cső közepén haladó huzal áramát kell számításba vennünk (hiszen a cső árama a cső belsejében nem hoz létre mágneses teret), így ott a mágneses indukció

Bbelül=μ0I2πr,
míg a cső külső szélénél (a vezetékben és a csőben folyó, egymással ellentétes irányú áramok együttes hatására) már nincs mágneses tér:
Bkívül=μ0I2π(r+d)-μ0I2π(r+d)=0.
Természetesen minden töltéshordozó a helyi (lokális) mágneses teret érzékeli, tehát a cső belső felületének közelében mozgó töltésekre ható Lorentz-erőt a Bbelül indukcióból, a külső felület közelében mozgó töltésekre ható erőt pedig a Bkívül=0 indukcióból kell kiszámolnunk.
Mivel dr, feltételezhetjük, hogy a mágneses indukció egyenletesen (lineárisan) változik a cső sugara mentén, és a Lorentz-erőt számolhatjuk a külső és belső oldali mágneses indukciók
B=Bátlag=Bbelül+Bkívül2=μ0I4πr
átlagértékéből. (Később megmutatjuk, hogy az átlagos térerősségből számolt eredmény akkor is helyes, ha a mágneses indukció változása nem lineáris.)
 
 

1. ábra
 

Tekintsük a feladatban szereplő ,,végtelen hosszú'' elrendezésnek valamekkora L hosszúságú részét (1. ábra), és vizsgáljuk ezen részben a fémcső egy kicsiny, a cső tengelyétől nézve Δα szögben látszó darabkáját (2. ábra)! Ebben a darabkában a csőben folyó teljes áram arányos töredéke, tehát ΔI=IΔα2π nagyságú áram folyik. Így ‐ az átlagos mágneses indukcióval számolva ‐ a csődarabkára
FLorentz=BátlagΔIL=μ0I2L8π2rΔα(1)
nagyságú, sugár irányban kifelé mutató erő hat. (Az erő irányát a jobbkézszabály ismételt alkalmazásával, vagy az ellentétes áramirányú, párhuzamos, egyenes vezetők között ható mágneses taszítóerőből kaphatjuk meg.)
 
 

2. ábra
 

*
 

Megjegyzés. Megmutatjuk, hogy az átlagos mágneses indukcióval való számolás akkor is helyes, ha a cső falában az árameloszlás nem homogén (de hengerszimmetrikus).
 

 
3. ábra
 

Daraboljuk fel a d falvastagságú fémcsövet képzeletben sok, vékonyabb falú, közös tengelyű csőre, majd tekintsük ennek a (póréhagymára emlékeztető) csőseregnek egy Δα szöggel jellemezhető szeletét (3. ábra)! Az egyes csövecskékben (rétegekben) folyjon Δi áram, és egy adott réteg esetén jelöljük i-vel azt az áramot, amely a tőle befelé eső csövecskékben összesen folyik. (A cső közepén levő vezetékben az I erősségű áram az ábra síkjára merőlegesen felfelé, az i áram pedig lefelé folyik.) Egy olyan rétegben, melynek a cső belső falától mért távolsága x (nyilván x<dr), vagyis a sugara r+x, a mágneses indukció (a jobbkézszabálynak megfelelően) felülről nézve az óramutató járásával ellentétes irányba mutat, nagysága pedig:
B=μ02π(r+x)(I-i)μ02πr(I-i).

Válasszunk az 1. ábrán látható módon egy L hosszúságú csődarabot, majd vegyük ennek (a 2. ábra szerint) egy Δα nyílásszöghöz tartozó darabját. Célunk az, hogy kiszámítsuk az egyes rétegekre ható mágneses erőt, majd ezeket a teljes d szélességre összegezve megkapjuk az L hosszúságú, Δα nyílásszögű csődarabkára ható eredő Lorentz-erőt.
A hengerszimmetrikus árameloszlás miatt a vizsgált vezetőszálban nyilván Δidα2π nagyságú áram folyik. A jobbkézszabályt alkalmazva látjuk, hogy az erő sugár irányban kifelé fog mutatni, és a nagysága:
ΔF=BLΔα2πΔi=μ0LΔα4π2r(I-i)Δi.
Ezeket az erőket kell összegezni (vagy integrálni) a cső teljes szélességére, ami az i áramerősségben 0-tól I-ig futó összegzésnek (integrálásnak) felel meg:
FLorentz=ΔF=μ0LΔα4π2r(I-i)Δi.
Tekintettel arra, hogy
(I-i)Δi=IΔi-iΔi=IΔi-Δ(i22)=II-I22=I22,(2)
a cső teljes vastagságú, de csak Δα nyílásszögű darabkájára ható mágneses erő
FLorentz=μ0I2LΔα8π2r,(3)
összhangban az átlagos mágneses indukció alapján számolt (1) képlettel.
A (2) átalakítás eredménye geometriai úton, a 4. ábrán látható derékszögű háromszög T=I2/2 területének kiszámításával, vagy az integrálszámítás formuláinak alkalmazásával is megkapható:
(I-i)Δi0I(I-i)di==[Ii-i22]i=0i=I=12I2.


 

 
4. ábra
 

*
 

Az egyes csődarabkákra ható, sugár irányban kifelé mutató mágneses erő hatására a cső sugara az eredeti r-ről valamekkora Δr értékkel megnő. Ennek következtében a cső kerülete K=2πr-ről K+ΔK=2π(r+Δr)-ra változik, a relatív megnyúlás tehát:
ε=ΔKK=2π(r+Δr)-2πr2πr=Δrr.
A Hooke-törvény szerint a cső falában (a vizsgált L hosszú, Δα szöggel jellemzett tartományban)
Frugalmas=EεLd=ELdΔrr(4)
nagyságú, a cső keresztmetszetének érintője irányába mutató rugalmas erők ébrednek.
A rugalmas erők és a mágneses erők (lásd a 2. ábrát) akkor vannak egyensúlyban, ha fennáll a
2FrugalmassinΔα2=FLorentz
összefüggés, ami (3) és (4), valamint a kis szögekre érvényes
sinΔα2Δα2
közelítés felhasználásával a
Δr=μ0I28π2Ed
végeredményhez vezet.
 

Megjegyzés. A megoldás során feltételeztük, hogy a relatív deformáció kicsiny, vagyis Δrr. Ha nem így lenne, a Hooke-törvény sem lenne érvényes, és a Young-modulus fogalma is használhatatlanná válna. A kicsiny sugárnövekedés miatt a mágneses Lorentz-erő számításánál a cső sugarát az eredeti, deformáció előtti r értékével közelíthettük.

 
II. megoldás. Osszuk fel képzeletben a fémcső L hosszúságú darabját olyan sok vékony csíkra, hogy az egyes csíkokat már ‐ elhanyagolható vastagságú ‐ áramvezető drótoknak tekinthessük. Számítsuk ki, mekkora erőt fejt ki az egyik kiszemelt (pl. az 5. ábra alján sötét színezéssel jelölt) ,,drótra'' az összes többi ,,vezeték''!
 

 
5. ábra
 

Ha a csövet N részre osztjuk (N1), akkor az egyes csíkok szélei a tengelytől
Δα=2πN
szögben látszanak, és a csíkokban egyenként IN=IΔα2π áram folyik. A cső közepén levő huzal (a csőben folyóval ellentétes irányú) árama a vizsgált vezetékdarabra (AmpŠre törvénye szerint)
F0=μ02πI(IΔα2π)Lr
nagyságú taszítóerőt fejt ki.
Másrészt a többi ,,csíkban'' folyó, a vizsgált darabkáéval megegyező irányú áramok is erőt fejtenek ki a kérdéses (sötétre színezett) csíkra. Ez az erő vonzóerő, amely a csövet igyekszik összehúzni. Az a ,,vezeték'', amelyik a vizsgált csíkhoz képest α szögben elfordult helyzetben található, tehát 2x=2rsinα2 távol van tőle,
ΔF=μ02π(IΔα2π)2L2x=μ02π(IΔα2π)2L2rsinα2
nagyságú erőt fejt ki rá. Ezeket ez erőket kell összegeznünk, ha a sötéten jelzett csíkra ható eredő erőt akarjuk meghatározni. Szimmetria-okokból a csíkok közötti vonzóerőknek csak az F0-lal párhuzamos komponenseit kell összegeznünk (az erre merőleges összetevők kiejtik egymást). A fémcső áramának eredő hatása a vizsgált csíkban folyó áramra:
Fcső=ΔFsinα2=μ02π(IΔα2π)2L2r.
Ebben az összegben csupa egyforma nagyságú összeadandó szerepel, az eredmény tehát:
Fcső=Nμ02π(IΔα2π)2L2r=μ02πI2Δα2πL2r=12F0.
A csőben folyó áram csövet összehúzó hatása tehát éppen feleakkora, mint a cső közepén levő huzalban folyó áram csövet tágító hatása.
A cső ε=Δrr relatív méretváltozása következtében a cső falában
σ=Eε=EΔrr
rugalmas húzófeszültség alakul ki, ez a vizsgált csík ,,oldalainál''
Frugalmas=σLd=ELdΔrr
nagyságú, érintő irányú erőket eredményez. Mivel ezen erők F0-lal párhuzamos komponenseinek összege:
2FrugalmassinΔα2FrugalmasΔα,
az egyensúly feltétele:
F0-Fcső=12F0=μ08π2I2LrΔα=ELdΔrrΔα,
ahonnan a cső sugarának növekedése:
Δr=μ0I28π2Ed.