Feladat: 4207. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Zsolczai Viktor 
Füzet: 2010/április, 243 - 245. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Pontrendszerek mozgásegyenletei, Közelítő számítások, numerikus módszerek, Munkatétel, Rezgőmozgás (Változó mozgás), Egyenletesen változó mozgás (Változó mozgás)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/december: 4207. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) A gumiszál a megnyúlással arányos F=DΔ erőt fejt ki. Abban a pillanatban, amikor az m tömegű alsó labda elkezd emelkedni, a rá ható erők F-mg eredője még éppen nulla, ahonnan a gumiszál ,,rugóállandója'':

D=mgΔ=0,06kg9,81ms20,6m1Nm.

A munkatétel értelmében egy test mozgási energiájának megváltozása megegyezik a rá ható erők munkájának előjeles összegével. Jelen esetben a felső labda sem az emelési folyamat elején, sem pedig a végén sem mozog számottevő sebességgel, tehát ΔEkin=0. Így
W-mgΔ-12DΔ2=0,
az emelés során általunk végzett munka tehát
W=mgΔ+12DΔ2=32mgΔ0,53J.
 

b) A felső labdára annak elengedésétől a másik labdához csapódásáig is alkalmazhatjuk a munkatételt. A nehézségi erő a mozgás teljes 0+Δ hosszúságú szakaszán végig hat, míg a gumikötél csak az 0=40 cm-es magasság eléréséig, ugyanis a gumikötél (a rugóktól eltérően) nem nyomódik össze. A munkatétel szerint
12mv12=mg(0+Δ)+12DΔ2,
ahonnan a labda becsapódási sebessége:
v1=2g(0+Δ)+DmΔ2=g(20+3Δ)5,1ms.
 

c) A feladat harmadik részében a mozgást két részre kell bontanunk. Az első rész (ameddig a felső labdára ható erő az elmozdulással arányosan változik) harmonikus rezgőmozgással írható le, ez a gumikötél nyújtatlan állapotáig tart. Ezután a labda szabadon esik, mozgása tehát valamekkora kezdősebességgel induló függőleges hajítás.
Tételezzük fel, hogy a gumiszál tökéletes, összenyomódásra is képes rugóként viselkedik. (Ez elfogadható feltevés, hiszen a rezgőmozgásnak úgyis csak azt a szakaszát vizsgáljuk, amelyben a szál még nem nyomódott össze.) A teniszlabda ekkor (a megtett úttal arányosan változó rugóerő és a konstans nehézségi erő hatására) olyan harmonikus rezgőmozgást végez, melynek egyensúlyi helyzete ott lesz, ahol a labdára ható nehézségi erő és a rugóerő nagysága megegyezik:
DΔ'=mg,vagyisΔ'=mgD=0,6m.  
Ha tehát a gumikötél tökéletes rugóként viselkedne, a labda egyensúlyi helyzete a kötél nyújtatlan állapotától 0,6 méterrel mélyebben, vagyis 0,2 m-rel a talajszint alatt lenne. Tekintve, hogy a labda mozgásának felső fordulópontja a talajszint felett 1 méterre van, a rezgőmozgás amplitúdója A=1,2 m.
A gumiszál akkor lazul meg, amikor a lefelé mozgó labda a talajtól 0,4 méterre, vagyis a rezgőmozgás egyensúlyi helyzetétől 0,6m=A2 távolságban van. A nulla kezdősebességű rezgőmozgás
y(t)=Acosωt,ω=Dm
általános képletébe behelyettesítve a kiszámított adatokat a mozgás első szakaszának t1 időtartamára kapjuk, hogy
A2=Acos(ωt1),vagyisωt1=π3,
ahonnan
t1=π3ω=π3mD=π3Δg0,26s.  

A második szakasz időtartamának kiszámításához ismernünk kell a függőleges hajítás v0 kezdősebességét. Ezt ismét munkatétellel számolhatjuk:
12mv02=12DΔ2+mgΔ=32mgΔ,
ahonnan
v0=3gΔ=4,2ms.
A szabadesés idejét például az egyenletesen gyorsuló mozgás
v1-v0t2=g
összefüggéséből határozhatjuk meg, ahol v1 a b) kérdésnél kiszámított becsapódási sebesség. Innen
t2=5,1-4,29,8s0,09s,
a felső labda teljes mozgásideje pedig
T=t1+t20,35s.

 
Megjegyzések. 1. Sok megoldó a c) kérdésben szereplő mozgás első szakaszának idejét a változó gyorsulású mozgás átlagos gyorsulásának segítségével próbálta meghatározni. Úgy érveltek, hogy a felső labda gyorsulása az indulás pillanatában 2g, a gumiszál nyújtatlan állapotának elérésekor pedig csak g, tehát átlagosan 1,5g gyorsulással számolhatunk. Ez azonban hibás eredményre vezet! A gyorsulás ugyanis a megtett úttal arányosan változik, nem pedig az eltelt idővel, emiatt az ,,átlagos'' gyorsulás nem a kezdeti és végső gyorsulás számtani közepe, hanem ‐ a harmonikus rezgőmozgás képleteinek felhasználásával ‐ csak bonyolultabb módon számítható ki. A kétféle számítás eredménye között numerikusan kicsiny, mindössze 0,02 s az eltérés.
2. Néhányan úgy számították ki a felső labda mozgásidejét, hogy a labda által megtett utat sok kicsiny részre osztották, mindegyik szakasz elejéhez és végéhez tartozó sebességet a munkatételből határozták meg, majd a kicsiny szakaszon a kezdő- és végsebesség átlagával (számtani közepével) számolt egyenletes mozgás képleteit alkalmazták. Ez elvileg helyes, numerikus közelítő megoldás, amely ‐ a felosztás finomításával ‐ tetszőlegesen megközelíti a ,,pontos'' megoldást. Ennek a módszernek az az előnye, hogy elvben tetszőleges mozgás leírására alkalmas, nem csak az ismert típusú mozgásokra, továbbá könnyen programozható.