Feladat: 2009. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/március, 171 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén), Nyugalmi indukció, Egyéb változó áram, Becslési feladatok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/március: 2009. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az első kérdésre viszonylag könnyen válaszolhatunk, ha felismerjük, hogy amikor állandó erősségű áram folyik a szolenoidban, akkor a tekercs szájánál fele akkora mágneses fluxus alakul ki, mint a tekercs közepe táján. (Ennek legegyszerűbb igazolásához úgy juthatunk, hogy gondolatban hozzáillesztünk a szolenoidhoz egy ugyanolyan másikat. Azon a helyen, ahol a két tekercs találkozik, mindkét tekercsnek a szimmetriatengely irányában B/2 nagyságú mágneses indukcióvektor-komponest kell létrehoznia ahhoz, hogy kialakuljon a tekercs belsejére jellemző, B nagyságú indukcióvektor.)
A fele nagyságú mágneses fluxust két menettel kell létrehozni a tekercs végén, vagyis egy menetben itt negyedakkora áram is elég, mint amire a tekercs közepe táján lévő egyetlen menetben van szükség.
A feladat második kérdése az A hurokban folyó IA áram nagyságára vonatkozik. Egy körvezetőben folyó I áram a körvezető középpontjában

B=μ0I2r
nagyságú mágneses teret hoz létre. Első közelítésben tegyük fel, hogy ez éppen akkora, mint amekkorát a szolenoidban folyó I0 áram hozott létre:
B=μ0I0N.
Ebben a közelítésben tehát
I=2rI0N.
Behelyettesítve a megadott értékeket, a tekercs közepe táján levő hurokban indukálódó áramra I=IA=40 mA adódik. Figyelembe véve azonban azt, hogy a körvezető közepén a legkisebb a mágneses indukció értéke, vagyis a körlap pontjaira vonatkozó ,,átlagos'' indukció ennél biztosan nagyobb, a 40 mA-nél biztosan kisebb áram indukálódik a szupravezető hurokban.
Felhasználva például a körvezető induktivitására a szakirodalomban található
L=μ0rlnrrdrót
közelítő képletet (és feltételezve, hogy mondjuk rdrót=r/50), a körvezetőben indukálódó áramra a fluxus változatlanságát kifejező
μ0I0N(r2π)=LIA
összefüggésből IA=16 mA adódik.
 
Megjegyzések: 1. A drót vastagságára vonatkozó adat nem szerepelt a feladat szövegében, de az eredmény ‐ ésszerű határok között ‐ nem is függ lényegesen ettől az adattól. Ha például a drót sugara r/10 vagy r/100, az indukálódó áramerősségre 27 mA, illetve 13 mA értékeket kapunk.
2. IA-ra a következő egyszerű megfontolással is adhatunk nagyságrendi becslést. A szolenoid közepe táján az átmenő fluxust nagyon sok menetben folyó áram együttes hatása hozza létre. A vizsgált helyen levő egyetlen menet (mint körvezető) fluxusa annyiszor kisebb az egymenetes szupravezető fluxusánál, ahányszor kisebb az I áram IA-nál. Gyakorlatilag ugyanekkora fluxust hoz létre a szolenoid kiszemelt menete melletti egy-egy ,,körvezető'' menet is. A távolabbi (néhány r-nyi távolságnál jóval messzebb levő) menetek azonban már egyre kevésbé járulnak hozzá a középső rész fluxusához, hiszen a mágneses terük ,,szétszóródik'', erővonalaiknak csak kis része halad át a kiszemelt körlapon. A szolenoid néhányszor (mondjuk 1 vagy 2-szer) r hosszúságú szakaszán kb. 20-40 menet található. Ezek mágneses fluxusa akkor lesz ugyanakkora, mint az egyetlen szupravezető köráram fluxusa, ha IA 20-40-szer erősebb, mint a szolenoid 1 mA-es árama.