Feladat: 2009. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2010/március, 165 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén), Gördülés (Merev testek síkmozgása)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2010/március: 2009. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) A megoldást érdemes az egyenletesen gyorsuló gömb esetével kezdenünk (hiszen ez speciális esetként tartalmazza az egyenletesen forgó és az álló gömb esetét is).
Tegyük fel, hogy a gömb P pontja φ szöggel fordul el a kiindulási, legalsó helyzetből (1. ábra). Eközben a golyó tiszta gördüléssel mozog, és a golyó C középpontja ϑ szöggel fordul el. A golyónak a gömb egyes felületi pontjaihoz képesti összes elfordulása:

R(φ-ϑ)r.
A golyó teljes ψ elfordulását úgy kaphatjuk meg, ha a gömb felszínéhez képesti elforduláshoz hozzáadjuk még a golyó C középpontjának elfordulását is:
ψ=R(φ-ϑ)r+ϑ=Rrφ-R-rrϑ.(1)

 

 
1. ábra
 

Jelöljük a plexigömb (állandó) szöggyorsulását β-val, a golyó tömegközéppontjának érintő irányú gyorsulás-összetevőjét a-val, a golyó saját középpontja körüli szöggyorsulását pedig βgolyó-val. Mivel a szögelfordulások és a szöggyorsulások (egy bizonyos rövid időtartam alatt) arányosak egymással, az (1) összefüggésből leolvasható a szöggyorsulásokra vonatkozó megszorítás, tehát a mozgás kényszerfeltétele is:
βgolyó=Rrβ-R-rraR-r.(2)
 

Megjegyzés: (2)-t átrendezve Rβ=a+rβgolyó alakra hozhatjuk, ami azt fejezi ki, hogy a gömb felszínének érintőleges gyorsulása a golyó tömegközépponti és kerületi gyorsulásának összege. Kényszerfeltételek felírásában gyakorlottak ezt a kapcsolatot számolás nélkül, ránézésre is fel tudják írni.

 
A golyóra ható súrlódási erőt jelöljük S-sel, a golyó tömegközéppontjának szöggyorsulását pedig βt-vel! Ez utóbbi nyilván kifejezhető a tömegközéppont érintőleges gyorsulásával:
βt=aR-r.(3)
A dinamikai egyenletek:
S-mgsinϑ=ma=m(R-r)βt,(4)Sr=25mr2βgolyó.(5)



A (2)‐(5) egyenletrendszerből kiküszöbölve az S, a és βgolyó mennyiségeket, a golyó tömegközéppontjának szögkitérése és szöggyorsulása között a következő összefüggést kapjuk:
βt=-5g7(R-r)(sinϑ-2Rβ5g).(6)
Innen leolvashatjuk, hogy általában létezik egy olyan
ϑ0=arcsin2Rβ5g
szög, amelynek megfelelő helyzetben a golyó tömegközéppontja egyensúlyban van.
 
Megjegyzés: Ha ebből a helyzetből indítjuk a golyót, akkor a tömegközéppontja nyugalomban marad, a tömegközéppont körüli forgásának szögsebessége pedig (a csúszásmentes gördülés feltételének megfelelően)
ωgolyó=Rrβt
módon növekszik. Ehhez a megfelelően nagy súrlódáson kívül a szöggyorsulás se lehet akármilyen nagy.
 

Mivel a feladat szövegében az szerepel, hogy a β szöggyorsulás értéke kicsi, ezért jogos feltennünk, hogy a golyó tömegközéppontjának maximális elmozdulása is kicsi, vagyis indokolt a sinϑϑ közelítés használata. A (6) mozgásegyenlet ebben a közelítésben a
βt=-5g7(R-r)(ϑ-2Rβ5g)=-Ω2(ϑ-ϑ0)
alakú, amelyből látszik, hogy a golyó tömegközéppontja jó közelítéssel harmonikus rezgőmozgást végez a ϑ0 szöghelyzet körül, és a rezgésideje:
T=2πΩ=2π7(R-r)5g.(7)
A rezgőmozgás szög-amplitúdója (mivel ϑ=0 helyzetből indult a golyó) jó közelítéssel ϑ0. Meglepő, hogy a rezgésidő akkor is a (7)-nek megfelelő érték, ha a gömb szöggyorsulása nulla, a gömb egyenletesen forog vagy áll, vagyis a) mindhárom kérdésére ugyanaz a válasz.
b) Legyen a plexigömb kezdeti állandó szögsebessége ωgömb. A tiszta gördülés miatt a gumigolyó ugyanabba az irányba forog, és a golyó szögsebessége:
ωgolyó=Rrωgömb.
(Ezt pl. (1)-ből olvashatjuk le, ϑ0 helyettesítéssel.)
A plexigömb megállításának pillanatában változó nagyságú Fs(t) súrlódási erő kezd hatni a golyóra, ami valamekkora Δt idő alatt tiszta gördülést eredményez. A súrlódási erő (melynek átlagértékét jelöljük F¯-sal) a golyó tömegközéppontjának valamekkora v0 sebességet ad, míg a golyó szögsebességét ω0 értékre csökkenti. A tiszta gördülési feltétel miatt: v0=rω0.
Írjuk fel a súrlódási erő sebességet, illetve szögsebességet változtató hatását kifejező dinamikai egyenleteket:
F¯Δt=mv0=mrω0,rF¯Δt=ΘΔω=25mr2(ωgolyó-ω0)=25mr2(Rrωgömb-ω0).


A fenti egyenletekből F¯Δt-t kiküszöbölve a tisztán gördülő golyó adataira
ω0=2R7rωgömbésv0=2R7ωgömb(8)
adódik. Mivel ez az állapot (a plexigömb érdes felülete miatt) a gömb megállítása után igen rövid idővel bekövetkezik, feltehetjük, hogy az újra tiszta gördüléssel mozgó golyó lényegében a gömb legalján marad, elmozdulása a megcsúszás közben elhanyagolható.
 
Megjegyzés: Ugyanerre az eredményre juthatunk akkor is, ha a gömb megállítását követő rövid időre a golyó alatti felületet vízszintes, igen érdes síknak tekintjük. A rövid ideig ható súrlódási ,,erőlökés'' megváltoztatja a golyó mechanikai energiáját és lendületét, de nem változtatja meg a golyónak a gömbbel érintkező pontjára vonatkoztatott perdületét:
25mr2ωgolyó=25mr2ω0+mv0r.
Ez a feltétel v0=rω0 és rωgolyó=Rωgömb miatt (8)-cal egyenértékű.
 

A golyó további (tisztán gördülő) mozgása során felhasználhatjuk az energiamegmaradás törvényét, és felírjuk a tömegközéppontra vonatkozó mozgásegyenletet a golyó pályájának bármelyik, például a legfelső pontjára is:
mg-K=mv12R-r,12mv02+12Θω02=mg2(R-r)+12mv12+12Θω12,


ahol v1 és ω1 a golyó sebessége, illetve szögsebessége a pálya legfelső pontjában (v1=rω1), K pedig a golyó és a plexigömb között fellépő nyomóerőt jelöli ebben a helyzetben.
A megfelelő mennyiségek behelyettesítése után a kényszererőt így fejezhetjük ki a plexigömb kezdeti szögsebességével:
K=449mR2ωgömb2R-r-277mg.
A gumigolyó akkor juthat fel a legfelső pontba, ha a K kényszererő még a pálya legfelső pontjában sem negatív (K0), ami a következő feltételt adja a gömb kezdeti szögsebességére:
ωgömb32R21(R-r)g.