Feladat: 4177. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kószó Simon ,  Tene Zsuzsanna 
Füzet: 2010/január, 55 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb merev test síkmozgások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/szeptember: 4177. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A jobb oldali fonál elvágása után a bal oldali fonál valamekkora F erőt fejt ki a rúdra. Ennek és a tömegközéppontban ható mg gravitációs erőnek hatására a rúd tömegközéppontja a gyorsulással kezd mozogni függőlegesen lefelé.

 
 

Newton mozgásegyenlete szerint
mg-F=ma.(1)

Másrészt a rúd β szöggyorsulással forogni is kezd, és mivel a rúd bal oldali végpontja nem mozdul el, ezen pont gyorsulása nulla:
a-2β=0.(2)
Érvényes továbbá a forgómozgás alapegyenlete: M=Θβ, ahol M=F2 a külső erők eredő forgatónyomatéka a tömegközéppontra vonatkoztatva,
Θ=112m2
pedig a rúd tehetetlensényi nyomatéka ugyancsak a tömegközéppontra vonatkoztatva. A fenti három egyenletből kapjuk, hogy
F2=112m2β,
vagyis (2) kihasználásával:
F=13ma.(3)
Innen (1)-et is figyelembe véve a fonalat feszítő erőre
F=14mg=1,2N,  
a tömegközéppont gyorsulására
a=34g7,5ms2,
az A pont gyorsulására pedig
aA=β=32g15ms2
adódik. (Érdekes, hogy a rúd szabad vége a szabadesés gyorsulásánál nagyobb gyorsulással indul el lefelé.)
 
II. megoldás. Az I. megoldás jelöléseit használva felírhatjuk a tömegközéppontra vonatkozó (1) mozgásegyenletet, a haladó és a forgómozgás közötti (2) kényszerfeltételt, valamint a forgómozgás alapegyenletét a rúd bal oldali B végpontjára:
mg2=13m2β.(4)
A fenti egyenlet felírásánál kihasználtuk, hogy a rúd tehetetlenségi nyomatéka a végpontjára vonatkoztatva (Steiner tétele szerint)
ΘB=112m2+m(2)2=13m2,
továbbá azt a tényt, hogy egy merev test szögelfordulása (és ezzel együtt a szögsebessége és szoggyorsulása is) független attól, hogy a test melyik pontjához viszonyítjuk ezeket a mennyiségeket.
Az (4) egyenletből közvetlenül adódik, hogy
β=32g,
ez éppen az A pont gyorsulása, továbbá (1) és (2) felhasználásával a fonalat feszítő erő: F=14mg.
 
Megjegyzés. Megpróbálhatjuk a forgómozgás egyenletét a rúd egy tetszőleges pontjára felírni, és ennek, valamint a tömegközéppont mozgásegyenletének segítségével oldani meg a feladatot. Azt tapasztaljuk, hogy a megoldás két kivételes esettől eltekintve általában hibás lesz! Csak akkor kapunk helyes eredményt, ha az I. megoldásban szereplő tömegközéppontot, vagy a II. megoldásban szereplő rúdvégpontot választjuk a forgómozgás leírásában viszonyítási pontnak.
Általánosan vizsgálva a kérdést belátható, hogy a tömegközéppontra vonatkoztatott forgási egyenlet mindig helyes eredményre vezet, attól eltérő P pontra vonatkoztatott egyenlet azonban csak akkor helyes, ha a P pont pillanatnyi gyorsulásvektora a tömegközéppont irányába mutat (vagy nullvektor). Ilyen esetben ugyanis a P ponthoz rögzített gyorsuló koordináta-rendszerből szemlélve a mozgást a tehetetlenségi erőknek nincs tömegközéppontra vonatkoztatott forgatónyomatéka, tehát a forgómozgás leírásánál a tehetetlenségi erők figyelmen kívül hagyhatók.
Elterjedt hibás nézet, hogy a forgómozgás egyenletét a tömegközéppont mellett a nulla sebességgel rendelkező pillanatnyi forgási középpontra (ún. momentán centrumra) is felírhatjuk. Ez azonban ‐ jóllehet bizonyos speciális esetekben, pl. a jelen feladatban is helyes eredményre vezet ‐ általában nem igaz. A pillanatnyi forgástengely helye különböző inerciarendszerekben ülő megfigyelők számára máshol van, tehát nem rendelkezik olyan objektív fizikai jelentéssel, mint a mindenki számára ugyanakkorának mutatkozó gyorsulásvektor.