Feladat: 4170. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Zsakó András 
Füzet: 2010/január, 53 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyéb ellenállás-kapcsolások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/május: 4170. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük az első ,,lépcső'' csúcsait az 1. ábrán látható módon! Az A és B pontok közötti eredő ellenállást úgy mérhetjük meg, hogy az A pontnál bevezetünk valamekkora, mondjuk 1 A erősségű áramot, a B pontnál ugyanekkora áramot elvezetünk. Ha megmérjük az A és B pont közötti feszültséget, annak számértéke éppen az eredő ellenállással lesz egyenlő.

 

 
1. ábra
 

Vegyük észre, hogy az említett kapcsolásban ‐ a rács szimmetriája miatt ‐ a C és F pontok ekvipotenciálisak, és ugyancsak azonos potenciálú a D és az E pont is. Ezért a ,,lépcső'' ellenállása nem változna meg, ha ezeket a csúcspont-párokat összekötnénk. Jelöljük C/F-fel és D/E-vel ezeket a rövidrezárt pontokat!
Másik észrevételünk: a nagyon hosszú lépcsőnek G és H közötti (az ábrán szaggatott vonallal jelölt) részének eredő ellenállása ugyanakkora, mint az A és B pont közötti eredő ellenállás. Jelöljük ezt a (keresett) eredő ellenállást r-rel! A kapcsolás a 2. ábrán látható módon átrajzolható, és az eredő ellenállása soros és párhuzamos kapcsolások sorozataként számítható.
 

 
2. ábra
 

Az egymással párhuzamosan kapcsolt R nagyságú ellenállások egy-egy R/2 nagyságú ellenállással helyettesíthetők. A D/E és C/F pontok között három párhuzamos ágat látunk. Ezek eredője
(1R+1r+R+1R)-1=R(r+R)2r+3R,
az A és B pontok közötti alsó ág teljes ellenállása pedig
R2+R(r+R)2r+3R+R2=R(3r+4R)2r+3R.
Ezzel az ellenállással párhuzamosan van kapcsolva a felső ág R ellenállása, és az eredőjük (a lépcső ,,végtelen'' hosszúságából adódó feltétel szerint) r kell legyen:
1R+2r+3RR(3r+4R)=1r.
Ez a feltétel algebrai átalakítások után
5r2+4Rr-4R2=0
alakra hozható. Ennek a másodfokú egyenletnek pozitív megoldása r-re:
r=25(6-1)R0,58R.