Feladat: 4109. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ji Hai Ou ,  Tene Zsuzsanna 
Füzet: 2009/december, 560 - 561. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Közegellenállás
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/november: 4109. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az állandósult v sebességgel mozgó buborékra ható erők eredője nulla. A buborék d falvastagsága nyilván sokkal kisebb, mint a buborék R sugara, a görbületi nyomás pedig a légköri nyomás mellett elhanyagolható. Emiatt a buborékban levő levegő sűrűsége a külső levegő sűrűségével egyenlő, a súlya pedig megegyezik a felhajtóerővel; így ezen erőkkel a továbbiakban nem kell számolnunk.
Az erőegyensúly úgy alakul ki, hogy a ϱvíz sűrűségű fal 4πR2dϱvízg súlya megegyezik a buborékra ható Fk közegellenállási erővel. Ez utóbbit ‐ feltételezve, hogy a süllyedés sebessége nem nagyon kicsi ‐ az

Fk=12cAϱlevegőv2
összefüggésből számíthatjuk, ahol A=R2π a buborék keresztmetszete, c pedig a gömbre jellemző alaktényező. Az egyenletes mozgás feltétele:
4πR2dϱvízg=12cR2πϱlevegőv2,
ahonnan
v=8dϱvízgcϱlevegő.
Látható, hogy a süllyedés sebessége ‐ az alkalmazott közelítések érvényessége esetén ‐ nem függ a buborék méretétől, a kisebb és a nagyobb buborékok tehát ugyanakkora sebességgel süllyednek.
 
Megjegyzés. Ha a buborék nagyon lassan süllyed, akkor a közegellenállási erő a buborék sugarával és a sebességével egyenesen arányos (Stokes-féle közegellenállási törvény). Ebben az esetben a buborék állandósult sebessége a sugarával lesz arányos, tehát a nagyobb méretű buborék gyorsabban süllyed.