Feladat: B.4177 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ádám Liliána ,  Blázsik Zoltán ,  Dinh Hoangthanh Attila ,  Fonyó Dávid ,  Győrfi Mónika ,  Hajdók Soma ,  Horowitz Gábor ,  Horváth Anna ,  Horváth Roland ,  Huszár Kristóf ,  Janosov Milán ,  Korondi Zénó ,  Kovács Gábor ,  Kovács Noémi ,  Loose Lilla ,  Márkus Bence ,  Mester Márton ,  Somogyi Ákos ,  Strenner Péter ,  Tóth Barnabás ,  Varga László ,  Varju Tamás ,  Zelena Réka 
Füzet: 2009/december, 535 - 536. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Körülírt kör, Középponti és kerületi szögek, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/április: B.4177

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Három esetet különböztetünk meg.
I. A háromszögben az A pontnál hegyesszög van (1. ábra). Legyen BCA=γ. Ekkor a B csúcsnál lévő, AB ívhez tartozó érintőszárú kerületi szög is γ. NMB=γ, mert NMAB.

 

 
1. ábra
 

Legyen BAC=α, ekkor BCM=α, mert a BC ívhez tartozó érintőszárú kerületi szög.
Mivel BMN=BCN=γ, azért BMCN húrnégyszög, hiszen a körülírt körében ezek a szögek a BN ívhez tartozó kerületi szögek. Így BNM=BCM=α, mert az előbbi körben a BM ívhez tartozó kerületi szögek.
MBA=180-γ, ezért
ANM=360-(α+γ+180-γ)=180-α.
Ebből következik, hogy BNA=δ=180-2α.
Így ABN=180-(180-2α+α)=α, tehát a BNA háromszög egyenlő szárú, így AN=BN.
II. A háromszögben az A pontnál derékszög van. Ekkor a B és C pontban húzott érintők párhuzamosak, mert a BC oldal átmérő a körben. Az M pont nem jön létre, így ekkor az állítás nem igaz.
III. A háromszögben az A pontnál tompaszög van (2. ábra). Legyen BAC=α. Ekkor a C csúcsnál lévő, AB ívhez tartozó érintőszárú kerületi szög is α. Az N csúcsnál is α szög van, mert NMAB.
 

 
2. ábra
 

Legyen BCA=γ, ekkor ABM=γ, mert az AB ívhez tartozó érintőszárú kerületi szög. BMN=γ, mert váltószögek ABM-gel. Így BCMN húrnégyszög, mert a körülírt körében BMN és BCN szögek a BN ívhez tartozó kerületi szögek.
Így MCN=δ=180-α-γ=MBN, mert az előbbi körben az MN ívhez tartozó kerületi szögek.
NBA=MBN+γ=180-α-γ+γ=180-α=NAB,
tehát az ABN háromszög egyenlő szárú, így AN=BN.