Feladat: 2009. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Éles András 
Füzet: 2009/október, 393. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Teljes indukció módszere, Számhalmazok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/szeptember: 2009. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Éles András megoldása. A szöcske csak az O és S közötti szakaszokra léphet (és S-re biztos rálép). Megmutatjuk, hogy ha útjában legfeljebb n-1 mező van, amire nem szabad lépnie, akkor végig tud menni az úton.
Feltehetjük, hogy a1<a2<...<an. Teljes indukcióval bizonyítunk n-re, n=1 triviális. Ha n=2, akkor a1M, vagy a2M, így a1, a1+a2, vagy a2, a1+a2 jó lesz. Legyen M legkisebb eleme d, ekkor n>2-re három eset állhat fönn:
I. d<an, anM. Legyen a szöcske első lépése an, ekkor átugorja d-t, így az útjában legfeljebb n-2 eleme marad n-nek, és n-1 különböző lépése. Az indukciós feltétel értelmében innen a szöcske már be tudja fejezni az útját (indukció: n-1).
II. d<an, anM. Tekintsük az alábbi 2n-1 darab páronként különböző számot:

a1<a2<...<an-1<an<a1+an<a2+an<...<an-1+an.
Mivel |M|n-1 és anM, azért a számok közül kiválasztható egy olyan (ai,ai+an) pár, hogy semelyik sincs M-ben (különben |M|n lenne). Legyen ai és an a szöcske első két lépése, ekkor átugorja az M-beli d-t és d<an-et, így hátralévő útjában már csak legfeljebb n-3 tiltott mező van, és (n-2)-t ugrik még, innen már be tudja fejezni az útját (indukciós feltétel, (n-2)-re).
III. dan. Hagyjuk el a d-t az M-ből, és legyen an a szöcske első lépése, ami legális. További útjában (d-t nem számolva) n-1 ugrás és legfeljebb n-2 tiltott mező szerepel, így végig tud menni az úton (indukciós feltétel (n-1)-re) úgy, hogy d kivételével nem érinti M-et.
Ha d-t sem érinti, akkor a teljes útvonal jó, így készen vagyunk.
Ha d-t érinti, akkor dM miatt dS, így a szöcske fog még lépni d-ről, tegyük fel, hogy (d+ai)-be lép. Ekkor d+aiM és utána sem lép rá M-beli elemre. (d+ai)-ig pedig legalább két ugrása van, mivel dan és an a legelső lépés, így aian.
Rendezzük a teljes útvonalon csak a d+ai előtti ugrásokat olyan sorrendbe, hogy an legyen az utolsó ugrás. Ekkor az utolsó szám, amire a szöcske d+ai előtt ugrott:
d+ai-an=d-(an-ai)<d,
tehát d+ai előtt az átrendezett útvonalon már nincs tiltott pont, mert d-nél kisebb mindegyik.
Így ez az átrendezett útvonal egyetlen tiltott mezőt sem tartalmaz, az állítást igazoltuk.