Feladat: B.4136 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Czeller Ildikó ,  Kiss Boldizsár 
Füzet: 2009/szeptember, 338 - 339. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rombuszok, Szögfelező egyenes, Párhuzamos szelők tétele és megfordítása, Konvex négyszögek, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/december: B.4136

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Használjuk az ábra jelöléseit. A párhuzamos szelők tétele szerint, mivel a rombusz oldalai párhuzamoak az átlókkal:

xy=lk=sr=pq.(1)

 
 

Ha ez teljesül, akkor EFGH paralelogramma. Ha ezen felül még szomszédos oldalai egyenlőek, akkor rombusz. Tehát teljesülnie kell annak is, hogy EF=EH.
Mivel ABDAEH, azért EHBD=EHf=yx+y, és így EH=yfx+y. Hasonlóan ABCEBF, amiből
EFAC=EFe=xx+y,ezértEF=xex+y.
A két szakasz egyenlő, vagyis yfx+y=xex+y, amiből
fe=xy.(2)

A szerkesztés menete a következő lehet. Egy, a B pontból kiinduló félegyenesre felmérjük előbb az f, majd az e szakaszt. Ezek végpontja rendre E', illetve A'. Az AA' szakasszal az E' ponton át húzott párhuzamos kimetszi az AB szakaszból az E pontot. Ezután F, G és H az átlókkal húzott párhuzamosok segítségével kapható. Az így kapott négy pontra a szerkesztés menete miatt (1) és (2) is teljesül, tehát az általuk meghatározott négyszög valóban rombusz. A megoldásból az is kiderül, hogy mindig egy rombuszt kapunk.
 
II. megoldás. A rombusz átlói egyben szögfelezők is. Mivel a rombusz oldalai párhuzamosak a négyszög átlóival, a rombusz átlói párhuzamosak a négyszög átlói által meghatározott szögek felezőivel. Ennek a két szögfelezőnek azt a két eltoltását keressük, amely a szögfelezők négyszögbe eső szakaszainak felezőpontjait egy pontba viszi át. Ez lesz a rombusz átlóinak O metszéspontja.
 
 

Ha a négyszögnek van párhuzamos oldalpárja, akkor O illeszkedik ezen párhuzamosok felező (közép-párhuzamos) egyenesére.
Egyébként jelölje a négyszög szemközti oldalegyeneseinek metszéspontját E és F, a szögfelezők oldalakkal vett metszéspontjait pedig G, H, I és J. A párhuzamosság és a felezés miatt O illeszkedik az FGH háromszög F-ből, és az EIJ háromszög E-ből induló súlyvonalára.
A szerkesztés menete tehát a következő. Megrajzoljuk a négyszög átlói által meghatározott szögek felezőit. Vesszük ezeknek a négyszög oldalaival vett G, H, I és J metszéspontját, illetve a négyszög szemközti oldalegyeneseinek E és F metszéspontját. Utána az FGH háromszög F-ből, és az EIJ háromszög E-ből induló súlyvonalát szerkesztjük meg, ezek metszéspontja lesz az O pont. (Ha E és F közül valamelyik nem létezik, akkor a megfelelő párhuzamos oldalegyenesek felezőit húzzuk be.) Majd O-n keresztül párhuzamost húzunk a két szögfelezővel, ezek kimetszik a négyszög oldalaiból a rombusz csúcsait.