Feladat: C.833 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2007/április, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Szabályos sokszög alapú gúlák, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/december: C.833

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az alaplap oldaléleinek hossza, ami egyben a gúla magassága, a=m=40 cm. Az alaplap átlója d=a2, a gúla oldalélét jelölje x. A gúla magasságának egyenese az alaplapot az átlók felezőpontjában, O-ban döfi. A gúla csúcsai legyenek A, B, C, D, E az 1. ábra szerint. Az EOC háromszögben írjuk fel Pitagorasz tételét:

x2=(a22)2+m2,
m=a miatt x=a32.
 
 

1. ábra
 

Az ABE és BCE háromszöglapokat az EB él körül hajtsuk ki egy síkba (2. ábra) . Az AB=BC=a, AE=BE=CE=x, EAB=ABE=EBC=ECB egyenlőségekből következik, hogy az A'BC'E idom deltoid. Az A' és C' pont közötti legrövidebb út az őket összekötő szakasz, vagyis a deltoid A'C' átlója. Ennek hosszát kell kiszámítani.
 
 

2. ábra
 

Az A'BE háromszögben az A'B oldalhoz tartozó magasság m1; mivel A'T=TB=a2, a Pitagorasz-tételből:
m1=x2-(a2)2=a232-a24=a54.
Tudjuk, hogy a deltoid területe fele az átlói szorzatának. Írjuk fel a deltoid T területét, ami nem más, mint az A'BE háromszög területének kétszerese, hiszen A'BEBC'E.
Az A'BE háromszög területe am12, ezért T=am1, másrészt T=xA'C'2, azaz
am1=xA'C'2.
Innen
A'C'=2am1x.
Helyettesítsük be m1 és x előbb kiszámított értékeit, így kapjuk, hogy
A'C'=2aa54a32=2a5673,03cm.  

 
II. megoldás. Tudjuk, hogy egy pont és egy egyenes távolsága a pontból az egyenesre állított merőleges szakasz hossza. Állítsunk A-ból és C-ből merőlegest a két háromszög közös EB élére (3. ábra). Az AEB és CEB háromszögek egybevágóságából következik, hogy a két merőleges ugyanabban a P pontban metszi az EB élt. Az AP távolságot meghatározhatjuk az ETB és APB háromszögek hasonlóságából, mindkettő derékszögű, és EBA szögük közös (4. ábra). Vagyis
APm1=ax,
innen AP=am1x ennek kétszerese pedig megegyezik az előbb kapott A'C' értékével. (Hiszen AP+PC nem más, mint az előzőkben síkba fektetett deltoid átlója.) Innen ugyanúgy folytathatjuk a számítást, mint az I. megoldásnál.
 
 

3. ábra
 

 
 

4. ábra