Feladat: B.3845 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Léderer Ágnes ,  Nagy János ,  Szabó Tamás 
Füzet: 2007/március, 145 - 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Háromszögek geometriája, Diszkusszió, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/október: B.3845

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelölje az AC, illetve BC oldal C-hez közelebbi harmadoló pontját B1, illetve A1. Húzzuk meg az A1B1 szakaszt. Ennek hossza a párhuzamos szelőszakaszok tétele szerint AB3. Az A1B1A háromszög másik két oldalának hosszát is ismerjük, hiszen AA1 adott, AB1 pedig az AC oldal hosszának kétharmada. A szerkesztés menete tehát a következő: Felvesszük az AC oldalt, és megszerkesztjük rajta B1-et. Ezután ismert oldalaiból megszerkesztjük az AB1A1 háromszöget. Így megkapjuk az A1 pontot. Ezután meghúzzuk a CA1 félegyenest és C-ből indulva megháromszorozzuk a CA1 szakaszt. Így megkapjuk a B pontot is, tehát ezzel a lépéssel befejeztük a háromszög szerkesztését.

 
 

Diszkusszió: a szerkesztési lépések közül az AC szakasz felvétele és harmadolása mindig megtehető. Az A1B1A háromszög ismert oldalainak (23AC,AA1,AB3) teljesíteniük kell a háromszög-egyenlőtlenséget. Ezen feltételek teljesülése mellett mindig kapunk megoldást. Az A1B1A háromszög szerkesztésekor természetesen két A1 pont adódik, de ezek a pontok, így az egész elrendezés tengelyesen tükrös az AC egyenesre, vagyis a két kapott háromszög egybevágó.
 
II. megoldás. Legyen H a BC oldal C-hez közelebbi harmadolópontja, valamint az A középpontú AC, illetve AB sugárral húzott körök legyenek k1 és k2. Ha H-ból C-t (-2)-szeresen nagyítjuk, akkor B-t kapjuk. Ezek szerint, ha H-ból (-2)-szeresére nagyítjuk k1-et (a kapott kör legyen a k3 kör), akkor az B-ben metszeni fogja k2-t. Innen a szerkesztés menete:
1. Az AH szakaszt szabadon felvesszük.
2. Megszerkesztjük az A középpontú AB és AC sugarú köröket, ezek k1 és k2.
3. Megszerkesztjük az A pont H-ra vonatkozó -2 arányú középpontosan nagyított képét, ez lesz O.
4. Megszerkesztjük az O középpontú, 2AC sugarú kört, ez lesz k3.
5. k3 és k2 egyik metszéspontja lesz B (két metszéspont van, de ezek szimmetrikusak AH-ra).
6. B-t tükrözzük H-ra és felére kicsinyítjük, ezzel megkapjuk C-t. Ezzel az ABC háromszög szerkesztését befejeztük.
 
 

Diszkusszió: A szerkeszthetőség feltétele, hogy a k2 és k3 köröknek legyen metszéspontja, ami akkor teljesül, ha az AB, 2AC és AO=3AH szakaszokra igaz a háromszög-egyenlőtlenség.
 
III. megoldás. Egészítsük ki az ABC háromszöget az ABD háromszögre úgy, hogy a C pont az AD szakasz felezőpontja legyen. Jelölje a BC oldal C-hez közelebbi harmadoló pontját H, a BD felezőpontját pedig F. Mivel H az ABD háromszög B csúcsához tartozó súlyvonalának az AD oldalhoz közelebbi harmadoló pontja, H e háromszög súlypontja. Ezt felhasználva a szerkesztés menete a következő:
 
 

1. Megszerkesztjük az AFC háromszöget három oldalából (c2,b,32AH).
2. Az A ponton át párhuzamost húzunk CF-fel és rámérjük az AB távolságot. Összekötjük a B és C pontokat, ezzel a keresett háromszöget megszerkesztettük.
Diszkusszió: A szerkeszthetőség feltétele az, hogy a c2, b, 32AH szakaszokra teljesüljön a háromszög-egyenlőtlenség.
 
Megjegyzés. Sokan a III. megoldásbeli ADB háromszögből kapható ADD'B paralelogrammát rajzolták föl, és az AD'D háromszöget szerkesztették meg először.