Feladat: 4102. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Emroz Khan 
Füzet: 2009/április, 240. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Mozgó elektromos töltésre ható erő (Lorentz-erő), Egyéb relativisztikus dinamika
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/október: 4102. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az e töltésű, v sebességű elektronra az elektromos mező FE=eE, a mágneses mező ‐ ha a részecske sebessége merőleges a mágneses indukcióvektorra ‐ FB=eBv nagyságú erőt fejt ki. Amennyiben az elektron sebessége megfelelő irányú és nagyságú, az elektromos és mágneses erő kiejtheti egymást, és a mozgás lehet egyenes vonalú és egyenletes (tehát gyorsulásmentes). Ennek feltétele: eBv=eE, azaz v=EB. Jelen esetben ez a sebesség

v=3103V/m10-5T=3108ms
kellene legyen, ami megegyezik a vákuumbeli fénysebességgel, c-vel (sőt, egy ,,hajszálnyival'' meg is haladja azt).
Ez azonban nem lehetséges, hiszen a relativitáselmélet szerint semmi nem mozoghat c-nél gyorsabban, s csak a nulla nyugalmi tömegű részecskék (foton, esetleg a neutrínó) sebessége egyezik meg c-vel. Eszerint az elektron nem haladhat keresztül egyenletes mozgással a feladatban megadott elektromágneses tereken.
 
Megjegyzés. Ha az elektron sebessége nem merőleges a mágneses indukcióvonalakra, hanem α szöget zár be azokkal, akkor a Lorentz-erő nagysága FB=eBvsinα, iránya pedig ‐ alkalmasan választott sebesség esetén ‐ lehet E-vel ellentétes. Az erőegyensúly feltétele ebben az esetben:
eBvsinα=eE,azazv=EBsinα>EBc,
ami ‐ a relativitáselmélet érvelése szerint ‐ ugyancsak megvalósíthatatlan.