Feladat: B.4074 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2009/április, 217 - 218. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Thalesz tétel és megfordítása, Feuerbach-kör, Magasságpont, Vektorok skaláris szorzata, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/március: B.4074

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a körvonalat k-val, középpontját O-val, sugarát pedig r-rel. Ha C egybeesik O-val, akkor sohasem keletkezik háromszög, ezért ekkor a mértani hely üres. Ha C a körvonalra esik, akkor Thalész tétele szerint a keletkezett ABC háromszögek C-nél lévő szöge derékszög, azaz a magasságpontjuk mindig C, tehát ekkor a mértani hely egyedül a C pontból áll.

 
 

A továbbiakban tegyük fel, hogy a C pont c távolságra helyezkedik el O-tól, ahol 0<cr. Legyen D az OC félegyenesnek az a pontja, amely O-tól d=r2/c távolságra van1. Megmutatjuk, hogy a keresett mértani hely az az e egyenes, amely merőleges az OC egyenesre és áthalad D-n.
Indítsunk O-ból helyvektorokat és jelöljük ezeket a megfelelő kisbetűvel, azaz tetszőleges P pont esetén legyen OP=p. Ha az ABC háromszög magasságpontja M, akkor M-et a háromszög csúcsaival összekötő egyenesek merőlegesek a háromszög szemközti oldalaira. Tehát m -  a merőleges a c-b vektorra, m-b pedig merőleges a c-a vektorra. Mivel b=-a, a vektorok skaláris szorzatát használva ezt az
(m-a)(c+a)=0és(m+a)(c-a)=0
összefüggésekkel fejezhetjük ki. Ezeket összeadva kapjuk, hogy 2mc -2a2=0, vagyis mc=a2. A D definíciójából viszont az következik, hogy dc=a2, ezért mc=dc, s így (m-d)c=0. Az m-d vektor tehát merőleges a c vektorra, vagyis MD merőleges OC-re. Ezért az M pont rajta van az e egyenesen.
Megmutatjuk, hogy az e egyenes minden pontja előáll valamely megfelelő háromszög magasságpontjaként. Legyen E az e egyenes tetszőleges pontja. A k-nak pontosan egy EC-re merőleges AEBE átmérője létezik. Mivel EC nem párhuzamos e-vel, az AE és BE nem eshet az OC egyenesre, tehát AE, BE, és C mindig háromszöget alkot. Ennek a háromszögnek a magasságpontja az előzőekben bizonyítottak szerint illeszkedik e-re, s mivel EC merőleges AEBE-re, azért EC-re is. Azaz a magasságpont nem lehet más, mint az EC egyenes e-vel alkotott E metszéspontja.
 
II. megoldás. Használjuk az I. megoldás jelöléseit. Ha CO vagy Ck, akkor ugyanazt mondhatjuk, mint az I. megoldásban. Ha ezek egyike sem teljesül, akkor legyen az OC szakasz Thalész-köre , a k és hatványvonala2 h, az ABC háromszög magasságainak talppontjai pedig rendre A', B' és C'. Megmutatjuk, hogy a keresett mértani hely a h egyenes.
 
 

Az ABC háromszög f Feuerbach-köre átmegy az A', B', C' pontokon, valamint az MA, MB, MC szakaszok felezőpontjain. Ezért M-nek f-re vonatkozó hatványát szelőszakaszok szorzataként felírva kapjuk, hogy
A'MMA2=B'MMB2=C'MMC2,
azaz
A'MMA=B'MMB=C'MMC.

Viszont AA'B=BB'A=OC'C=90, ezért Thalész tételének megfordítása miatt A' és B' rajta vannak k-n, C' pedig rajta van -en. Tehát A'MMA=B'MMB éppen M-nek k-ra vonatkozó hatványa, míg C'MMC az M-nek -re vonatkozó hatványa. Vagyis M-nek a két körre vonatkozó hatványa egyenlő, ezért M illeszkedik a körök h hatványvonalára.
Be kell még látnunk, hogy h minden pontja a mértani helyhez tartozik. Tetszőleges h-ra illeszkedő H pont esetén legyen HC és C-től különböző metszéspontja CH (ez mindig létezik, mert -nek a C-beli érintője párhuzamos h-val), k-nak a CCH egyenesre merőleges átmérője pedig AHBH. Mivel CCH nem párhuzamos h-val, azért AH, BH, és C mindig háromszöget alkot. Ennek a háromszögnek a magasságpontja az előzőekben bizonyítottak szerint illeszkedik h-ra, s mivel CCH merőleges AHBH-ra, így CCH-ra is. Azaz a magasságpont nem lehet más, mint a CCH egyenes h-val alkotott H metszéspontja.
1Ez éppen C-nek a k-ra vonatkozó inverze.

2A hatványvonalról bővebben lásd: http://www.lexikon.fazekas.hu/.