Feladat: B.4062 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Czeller Ildikó 
Füzet: 2009/április, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körérintők, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Gráfok összefüggősége, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/február: B.4062

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az első kérdésre a válasz nem. Ezt legegyszerűbben indirekt úton bizonyíthatjuk be. Tegyük fel, hogy 13 kört elhelyeztünk a megfelelő módon. Készítsük el azt a 13 csúcsú gráfot, melynek csúcsai az egyes köröknek felelnek meg, két csúcs között pedig pontosan akkor megy él, ha a megfelelő körök érintik egymást. Ebben a gráfban feltevésünk szerint a fokszámok összege 133=39, ami megegyezik az élek számának kétszeresével, azaz egy páros számmal. Ez az ellentmondás bizonyítja, hogy 13 kör nem helyezhető el a feltételeknek megfelelően.

 

 
1. ábra
 

A második kérdésre viszont igen a válasz. Ennek bizonyításához elegendő egy példát mutatnunk. Írjunk az O középpontú 1 sugarú körbe egy H=A1A2A3A4A5A6A7 szabályos hétszöget. Legyen φ=π7. Ekkor H oldalainak hossza 2sinφ, ezért a H csúcsai köré írt r=sinφ sugarú körök közül a szomszédos csúcsok köré írtak H oldalfelezőpontjaiban érintik egymást. Ezután O-ból középpontosan nagyítsuk H-t és a köröket 1+sinφ1-sinφ arányban. Így kapjuk a H'=B1B2B3B4B5B6B7 hétszöget és másik hét olyan kört, mely a vele egyenlő sugarúak közül pontosan két másikat érint (az érintési pontok a H' hétszög oldalfelezőpontjai).
Megmutatjuk, hogy az Ai középpontú kör a Bi középpontú kört is érinti (i=1,2,...,7). A hétszög szabályossága miatt ezt nyilván elegendő i=1 esetén belátnunk. A középpontos nagyítás miatt OB1=1+sinφ1-sinφ, a B1 középpontú kör sugara pedig
r'=r(1+sinφ)1-sinφ=sinφ(1+sinφ)1-sinφ=2sinφ1-sinφ-r.
Így
A1B1=OB1-OA1=1+sinφ1-sinφ-1=2sinφ1-sinφ=r'+r.
Tehát a két kör középpontjának távolsága megegyezik sugaraik összegével, amiből következik, hogy a körök érintik egymást.
Ezért a H és H' hétszögek csúcsai köré írt 14 kör közül mindegyik pontosan három másikat érint.
 
Megjegyzés. A megoldás első felét 13 helyett tetszőleges páratlan számra elmondhatjuk, azaz páratlan számú kör nem helyezhető el a síkon úgy, hogy közülük mindegyik pontosan három másikat érintsen.
Megmutatjuk, hogy ha n4, páros szám, akkor viszont elhelyezhető a síkon n darab kör úgy, hogy közülük mindegyik pontosan három másikat érintsen.
Valamely 1 oldalú szabályos háromszög csúcsai köré rajzoljunk 1/2 sugarú köröket. Így három olyan kört kapunk, melyek páronként érintik egymást. A háromszög O középpontja köré alkalmas (1/3-1/2) sugarú kört rajzolva négy olyan körhöz jutunk, melyek közül mindegyik érinti a három másikat (2. ábra). Ha ehelyett a három kört O-ból alkalmas arányban (1/3-1/21/3+1/2) lekicsinyítjük, akkor hat körhöz jutunk, melyek közül mindegyik pontosan három másikat érint (3. ábra). Tehát n=4 és n=6 esetén létezik megfelelő körrendszer. Ha n>6 páros, akkor vagy n=4k+4, vagy pedig n=4k+6, ahol k1. Ezért k darab négy körből álló és egy darab négy vagy hat körből álló konfigurációt egymás mellé helyezve n darab megfelelő kört kapunk.

 

 
2. ábra
 

 

 
3. ábra