Feladat: 2008. évi Eötvös fizikaverseny 2. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2009/március, 171 - 173. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/március: 2008. évi Eötvös fizikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) Hogyan lehet három test közül a leghidegebbet még tovább hűteni? Nincs nála hidegebb test, amivel kapcsolatba hozhatnánk. Adiabatikus munka végzésére sincs lehetőség, a testek most csak hőfelvétel vagy hőleadás során változtathatják meg a hőmérsékletüket.
Semmi kétség: hűtőgépre van szükségünk! Viszont minden hűtőgép működtetéséhez külső energiaforrás kell, ami most nem áll rendelkezésre.
Illetve mégis van egy kiút: ha a két különböző hőmérsékletű másik test felhasználásával működtetünk egy hőerőgépet! Azt a munkát, amit ebből nyerünk, felhalmozzuk egy energiatárolóban. Mire a két melegebb test között végül megszűnik a hőmérsékletkülönbség, az így előállt ,,középmeleg'' test és a hideg test közé már beiktathatunk egy hűtőgépet, amely az előbb nyert munka befektetésével biztosan működik valameddig. Ennek eredményeképpen a hideg test tovább hűl. Már csak azt kell kiszámítanunk, mennyire hűl le.
b) Először azt számítsuk ki, mennyi munka nyerhető a kezdetben T1=90C=363K és T2=27C=300K hőmérsékletű, m tömegű, c fajhőjű testek között működtetett hőerőgép segítségével! A legnagyobb munkát akkor nyerjük, ha egyensúlyi folyamatokat végző, úgynevezett reverzibilis Carnot-gépet használunk. Q1-gyel, illetve Q2-vel jelölve e körfolyamatot végző gép egyetlen ciklusában a T1, illetve T2 hőmérsékletű testektől felvett hőt, Q1>0 és Q2<0, ha T1>T2. Ekkor a ciklusonként végzett munka a termodinamika első főtétele szerint:

W=Q1+Q2.
Ugyanakkor a termodinamika második főtétele szerint
Q1T1+Q2T2=0(η=WQ1=T1-T2T1).
Egyetlen ciklus még alig változtatja meg a hőtartálynak tekinthető testek hőmérsékletét, elég sok ciklus után azonban egyre közelebb kerül egymáshoz a két test hőmérséklete.
Hogyan függ össze ez a két hőmérséklet? Helyettesítsük be a második főtételbe
Q1=-cmΔT1ésQ2=-cmΔT2
értékeit (a negatív előjel azért kell, mert ami a munkavégző közeg szempontjából felvett hő, az a hőtartályok szempontjából leadott hőnek számít):
-cmΔT1T1+-cmΔT2T2=0.
Innen kapjuk, hogy
ΔT1T1+ΔT2T2=0,T2ΔT1+T1ΔT2=Δ(T1T2)=0,
vagyis
T1T2=állandó.

Tehát úgy változik a két test abszolút hőmérséklete, hogy a szorzatuk állandó marad! (Ez akkor és csak akkor van így, ha a két test hőkapacitása egyenlő; de ez most teljesül.) Végül is egy olyan közös hőmérséklet áll be, amelyre
Tközös2=T1T2,
vagyis a közös hőmérséklet a kezdeti hőmérsékletek mértani közepe lesz. Esetünkben
Tközös=363K300K=330K.
A melegebb test által leadott hő nagysága (a hőmérséklet kelvin mértékegységének kiírása nélkül):
cm(363-330)=cm33.
A hidegebb test által felvett hő nagysága:
cm(330-300)=cm30.
Így az összesen nyert munka: cm3, ezt használhatjuk fel majd a hűtőgép meghajtására.
Most már foglalkozhatunk a hűtőgéppel, aminek az alsó hőtartálya lesz a c fajhőjű, 2m tömegű, T3=13C=286K hőmérsékletű test. A felső hőtartály is c fajhőjű, és ugyancsak 2m tömegű, az előző folyamat végén nyert 330 K hőmérsékletű test. Ismét két azonos hőkapacitású testről van szó, vagyis most is állandó marad a két (abszolút) hőmérséklet szorzata.
Jelöljük T-vel az a kiszámítandó hőmérsékletet, amire a hideg test lehűl, és T-gal azt a hőmérsékletet, amire a két másik test felmelegszik. Ekkor tehát
TT=286330,
és az energiaegyenlet:
c2m(T-330)-c2m(286-T)=cm3.
A fenti két egyenlet már meghatározza a keresett T és T értékeket:
T=278K=5C,T=339,5K=66,5C.
Vagyis a kezdetben 13C-os test végül is 5C-osra hűthető le. Ezt kellett kiszámítanunk.