Feladat: 2008. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2009/március, 169 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/március: 2008. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Azoknak a versenyzőknek sikerült jól megoldaniuk ezt a feladatot, akik elég bátrak voltak, és már kezdetben figyelembe vették, hogy elegendő az artista kicsiny kibillenését vizsgálni. Ők azután nem tévedtek el a tetszőleges szögekre érvényes, bonyolult összefüggések erdejében.
A 2. ábrán a hosszakat, a 3. ábrán az erőket ábrázoltuk az α szöggel kibillent rúd esetében. Ekkor a kötélnek a függőlegessel bezárt szöge β. Ha figyelembe vesszük, hogy kicsiny szögekről van szó, jó közelítéssel írhatjuk:

βα2.

 

 
2. ábra
 


 
3. ábra
 

A kilendült rudat a rúdra és az artistára ható nehézségi erő tovább akarja lendíteni, a kötél rugalmassága pedig visszahúzza. A nehézségi erők forgatónyomatékának nagysága (a rúd alsó végpontjára):
M1=mg2sinα+mgxsinαmg(2+x)α,
a visszahúzó kötélerő forgatónyomatékának nagysága pedig
M2=Fsin(α+β)F(α+β)F32α.

A stabilitás feltétele:
M2>M1.
Felhasználva, hogy kis szögekről van szó:
F32α>mg(2+x)α.
Ha eltekintünk a kötél kicsiny, további megnyúlásától, F továbbra is jó közelítéssel mg nagyságú marad. (F kicsiny megváltozását az ugyancsak kicsiny α-val szorozva másodrendűen kicsiny tagot kapunk, amit elhanyagolunk.) Ezt felhasználva a stabilitási feltétel:
mg32α>mg(2+x)α,32>2+x,x<.

Tehát az artista felmászhat egészen a rúd tetejéig, amíg csak x< teljesül. Ezzel válaszoltunk az a) kérdésre, most foglalkozzunk a b)-vel.
Tekintsük a 4. ábrát, amelyen már figyelembe vettük a βα2 közelítést, mivel továbbra is kis szögkitérésű lengésekről lehet csak szó, továbbá azt, hogy most x=2. A visszatérítő forgatónyomaték:
M=M2-M1=F32α-2mg2α=α(32F-mg)==12mgα.

 

 
4. ábra
 

Ez a visszatérő forgatónyomaték egyenesen arányos α-val! Ebben az esetben harmonikus rezgés (lengés) jöhet létre, melynek periódusidejét az arányossági tényezőből olvashatjuk ki. A rúdból és az artistából álló rendszer teljes tehetetlenségi nyomatéka (a rúd legalsó pontjára vonatkoztatva):
Θ=13m2+m(2)2=712m2.
A harmonikus rezgőmozgásnál, ahol a visszahúzó erő nagysága F=Dx, fennáll a következő összefüggés:
ω2=Dm=F/xm.
Ezzel analóg módon a lengésekre (harmonikusan változó forgómozgásra)
ω2=M/αΘ=12mg712m2=67g
érvényes. Ebből a lengés periódusideje:
T=2π76g,mivelT=2πω.