Feladat: 4047. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Maknics András 
Füzet: 2009/február, 112 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb merev test síkmozgások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/február: 4047. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) Súrlódásmentes talajon a pálcára csak függőleges irányú erők hatnak, emiatt a kezdetben álló pálca tömegközéppontja csak függőlegesen mozoghat.
A talajra csapódás pillanatában az impulzus vízszintes irányú komponensének megmaradása miatt a test egyetlen pontjának sem lehet vízszintes irányú sebessége. Tehát (az ábra jelöléseit követve) fennáll:
vA,x=0, vB,x=0.

 
 

A pálca alsó (A) végpontja a mozgás során mindvégig a talajon marad, így a függőleges sebessége a talajra érés pillanatában is vA,y=0.
Jelöljük a pálca szögsebességét (közvetlenül a talajhoz csapódást megelőző pillanatban) ω-val, az A pontra vonatkoztatott tehetetlenségi nyomatékot pedig ΘA-val! (Táblázati képlet szerint ΘA=13m2.) A pálca mozgási energiája a talajra érkezéskor
Em=12ΘAω2=16m2ω2,
a helyzeti (magassági) energiájának csökkenése pedig a tömegközéppont helyzetének megváltozásából kapható meg:
Eh=mg2.
Az energiamegmaradás tétele szerint Eh=Em, azaz
16m2ω2=mg2,
ahonnan a pálca szögsebességére
ω=3g.

 
Megjegyzés. A pálca mozgási energiáját azért számolhattuk úgy, mintha az A ponton egy rögzített forgástengely haladna keresztül, mert az A pont sebessége a földre csapódás pillanatában nulla.
 
A szögsebesség ismeretében könnyen számolható a B pont függőleges irányú sebessége:
vB,y=rBω=3g=3g.

Összefoglalva: a pálca vízszintes helyzetbe kerülésekor (közvetlenül a talajhoz ütközés előtt) az A végpont sebessége nulla, a B pont pedig 3g nagyságú, függőlegesen lefelé irányuló sebességgel rendelkezik.
b) A pálca mozgási energiája minden (az ütközésnél korábbi) pillanatban a helyzeti energia csökkenésével egyezik meg, tehát a földetéréskor
Em=mg2.