Feladat: 4046. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hegyi Ádám 
Füzet: 2009/február, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb kényszermozgás, Matematikai inga, Lejtő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/február: 4046. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Tekintsük azt az esetet, amikor a pálya által a testre kifejtett nyomóerő a félkörív és a parabola csatlakozásánál, a P pontban éppen nullává válik! Belátható, hogy ilyenkor a nyomóerő a mozgás korábbi részén mindenhol pozitív, tehát a test nem válik el a körívtől.

 
 

Jelöljük a test P pontbeli sebességét v0-lal! A körív végén a test centripetális gyorsulása v02R, ezt a gyorsulást (nyomóerő hiányában) az mg nehézségi erő sugár irányú komponensének kell biztosítania:
mgcosα=mv02R,ahonnanv0=Rgcosα.

Ha a test ekkora sebességgel érkezik a P pontba, és ott ‐ a feladat szövege szerint ‐ a nyomóerő nem változik ugrásszerűen (tehát nulla marad), akkor a test a ferde hajítás képleteinek megfelelően szabadon esve parabola alakú pályán fog mozogni (miközben a pálya és a test között nem lép fel erőhatás). A ferde hajítás kezdősebességének függőleges komponense v0sinα, innen ‐ az energiatétel felhasználásával ‐ adódik a parabolaív magassága:
mgh=12m(v0sinα)2,
azaz
h=v02sin2α2g=R2sin2αcosα=R280,18R.

Az indítási helyzet H magasságát ugyancsak az energiamegmaradás törvényéből számíthatjuk ki. A kezdeti és a P pontbeli energiákat összehasonlítva:
mgH=mgR(1+cosα)+12mv02,
ahonnan v0 korábban kiszámított értékének felhasználásával kapjuk:
H=R(1+32cosα)=32+44R2,06R.
Ha ilyen magasról engedjük el a testet, az éppen végighalad a pályán anélkül, hogy bárhol elválna annak ívétől. Természetesen ennél nagyobb indítási magasság esetén is végbemegy a mozgás. Ilyenkor a nyomóerő sehol nem válik nullává, még a P pontban is pozitív.