Feladat: 2008. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2009/február, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd), Számelméleti függvények
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2009/február: 2008. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelölje f(n) az 1,2,...,n számok között fellépő kettőhatvány különbségek számát, F(n) pedig legyen az n különböző egész között fellépő kettőhatvány különbségek maximális száma. Ezzel a feladat állítása F(n)=f(n) alakot ölt, amit n szerinti teljes indukcióval bizonyítunk. Az n=1 eset triviális, hisz F(1)=f(1)=0.
Tegyük fel tehát, hogy n<N esetén már igazoltuk az F(n)=f(n) egyenlőséget. Célunk az F(N)=f(N) bizonyítása. Legyenek tehát az a1<a2<...<aN egészek olyanok, hogy a belőlük képezhető kettőhatvány különbségek száma F(N), és az ilyen tulajdonságú sorozatok közül olyat válasszunk, amire az aN-a1 különbség a lehető legkisebb.
Feltehető, hogy az ai számaink között van páros. Ha ugyanis minden ai páratlan, akkor az {ai+1:1iN} halmazból a képezhető kettőhatvány különbségek száma F(N), és a legnagyobb és legkisebb szám különbsége sem változott. Ha netán minden ai páros, akkor az egész számokból álló {ai/2:1iN} halmazból is F(N) kettőhatvány különbség képezhető, ráadásul a legnagyobb és legkisebb szám különbsége csökkent. Mivel az a1,a2,...,aN sorozatot úgy választottuk, hogy ez a különbség minimális legyen, az a1,a2,...,aN számok között bizonyosan van páros és páratlan is. Legyen tehát k a páros és N-k a páratlan ai-k száma, ahol 1k<N. Az is feltehető, hogy kN2, ha ugyanis ez nem így volna, akkor minden ai-t eggyel megnövelve olyan sorozatot kapnánk, amiben kevesebb a páros szám mint a páratlan, a kettőhatvány különbségek száma F(N) és a legnagyobb és legkisebb szám különbsége sem változik ettől.
A sorozatunkban fellépő kettőhatvány különbségek háromfélék lehetnek. Két páros szám között fellépő kettőhatvány különbségből az indukciós feltevés szerint legfeljebb f(k) lehet, ami megegyezik a 2,4,...,2k számok között fellépő kettőhatvány különbségek számával. Hasonlóan, a páratlan ai-k szintén az indukciós feltevés szerint legfeljebb f(N-k) kettőhatvány különbséget határoznak meg, és ez éppen az
1,3,5,...,2(N-k)-1 számok között fellépő kettőhatvány különbségek száma. Végül a páros és páratlan ai-k között fellépő kettőhatvány különbségek páratlanok, így 1-gyel egyenlők. Minden páros ai legfeljebb két ilyen különbségben szerepelhet, ezért legfeljebb 2k lehet ezekből, de az is igaz, hogy minden ilyen különbség ai+1-ai alakú, amiből összesen N-1 van. Figyeljük meg, hogy a {2,4,...,2k} és {1,3,5,...,2(N-k)-1} halmazokból egy-egy elemet kiválasztva pontosan 2k-féleképpen választhatunk szomszédos számokat, kivéve, ha k=N2, amikor csak N-1 ilyen választás lehetséges.
Azt kaptuk, hogy az általunk vizsgált {a1,a2,...,aN} halmazban legfeljebb annyi kettőhatvány különbség lép fel, mint a H={1,2,3,...,2k,2k+1,2k+3,2k+5,...,2(N-k)-1} halmazban. Ezért az indukciós lépés befejezéséhez azt kell megmutatnunk, hogy a H halmaz legfeljebb annyi kettőhatvány különbséget határoz meg, mint az [N]:={1,2,...,N} halmaz. Ha k=N2, akkor H=[N], és nincs mit bizonyítanunk. A továbbiakban feltesszük tehát, hogy k<N2.
Vegyük észre, hogy [2k+1]:={1,2,...,2k+1} részhalmaza H-nak és [N]-nek is, ezért a [2k+1] halmazon belül fellépő kettőhatvány különbségek nem okoznak eltérést.
A H[2k+1]={2k+3,2k+5,...,2(N-k)-1}, illetve [N][2k+1]={2k+2,2k+3,...,N} halmazok egyaránt f(N-2k-1) kettőhatvány különbséget határoznak meg. Annyit kell tehát bizonyítanunk, hogy a [2k+1] halmaz és a H[2k+1] halmaz elemei között fellépő kettőhatvány különbségek száma nem lehet több, mint a [2k+1] halmaz és az [N][2k+1] halmaz elemei között fellépő kettőhatvány különbségek száma. Ha azonban az x[2k+1] és az yH[2k+1] számok különbsége kettőhatvány, akkor mivel e különbség legalább 2 és y páratlan, ezért x-nek is annak kell lennie. Így a (2k+1)-ből ,,felére kicsinyített''

x':=2k+1-12(2k+1-x)ésy':=2k+1+12(y-(2k+1))
számok a [2k+1], illetve [N][2k+1] halmazok olyan elemei, amik különbsége
y'-x'=2k+1-(2k+1)+12(y-(2k+1)+2k+1-x)=12(y-x)
szintén kettőhatvány.
Azt kaptuk, hogy minden H-beli kettőhatvány különbséghez találtunk egy-egy különböző kettőhatvány különbséget [N]-ben, és ezzel az indukciós lépést igazoltuk, a feladat állítását pedig bebizonyítottuk.  
 
Megjegyzés. 1. Nem igaz, hogy ha az a1<a2<...<an sorozat maximális számú kettőhatvány különbséget határoz meg, akkor számtani sorozatról van szó: az 1, 2, 3, 4 és az 1, 2, 3, 5 sorozatok mindegyikéből ötféleképp lehet kettőhatvány különbséget képezni.
2. A feladat állítása 2 helyett más pozitív egész szám hatványaira is igaz, de ennek bizonyítása a feladatbeli állításnál valamivel bonyolultabb.