Feladat: B.4080 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ágoston Tamás ,  Balla Attila ,  Reiter Viktor ,  Strenner Péter 
Füzet: 2009/január, 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai valószínűség, Háromszög területe, Indirekt bizonyítási mód, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/március: B.4080

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy a kör kerülete egységnyi, és legyen A a körvonal egy rögzített pontja. Szimmetria okok miatt a keresett valószínűség megegyezik annak a valószínűségével, hogy ha egymástól függetlenül egy B és egy C pontot kiválasztunk a körvonalon, akkor a kör O középpontja az ABC háromszög belsejébe esik. Ha az A, B pontok O-ra való tükörképét A', B' jelöli, akkor ez éppen azt jelenti, hogy
BA,A' és C a (rövidebbik) A'B' ív belső pontja.

 
 

Rögzítve egy körüljárási irányt, kölcsönösen egyértelmű megfeleltetést létesíthetünk az összes (B,C) pontpárok és a [0,1)×[0,1) egységnégyzet (b,c) pontjai között, ahol egy X pontra x jelöli az irányított AX ív hosszát.
Az ABC háromszög hegyesszögű voltának megfelelő (b,c) pontok halmazát az ábrán bevonalkázott rész szemlélteti, a határpontokat figyelmen kívül hagyva.
 
 

Mivel annak valószínűsége, hogy a P pont egy adott XY ívre esik, megegyezik az XY ív hosszával, a B, C pontok független választása miatt úgy érvelhetünk, hogy a keresett valószínűség megegyezik a bevonalkázott tartomány területével (pontosabban e területnek a teljes egységnégyzet területéhez való arányával), ami éppen 1/4.
 
II. megoldás. Használjuk továbbra is az I. megoldás jelöléseit. Az A csúcsot tekintsük most is rögzítettnek, továbbá tegyük fel, hogy már a B csúcsot is kiválasztottuk; ennek az A-tól való ívtávolsága (a rövidebbik AB ív hossza) legyen α (0<α<1/2). Meghatározzuk az α függvényében annak a (feltételes) valószínűségét, hogy a harmadik, C pont megválasztásával az ABC háromszög hegyesszögű. Mint láttuk, ez pontosan akkor van így, ha C a rövidebbik A'B' körív belső pontja. Ennek ‐ az AB-vel egybevágó ‐ körívnek a hossza ugyancsak α, ezért C megfelelő választásának valószínűsége α/1=α. A feladat kérdésére adandó válasz az α ,,átlaga'' (pontosabban a (0,1/2) intervallumon értelmezett αα függvény integrál-közepe az adott intervallumon), ami (1/8)/(1/2)=1/4.
 

Megjegyzés. A probléma térbeli változatát a B. 4086. feladatban fogalmaztuk meg. Az ahhoz közölt megoldás magyarázatot ad az eredmények gyanús ,,szabályosságára'' is: a síkbeli 1/4=1/22 mellett a tetraéderre vonatkozó megfelelő valószínűség 1/8=1/23. A térbeli változat bármelyik megoldása igen egyszerűen adaptálható a síkra; az így kapható III. megoldás(ok) megfogalmazását az Olvasóra bízzuk.