Feladat: 2008. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Tomon István 
Füzet: 2008/október, 393 - 394. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körérintési szerkesztések, Beírt kör, Konvex négyszögek, Síkgeometriai bizonyítások, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/szeptember: 2008. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tomon István megoldása. Lemma: Ha egy ABCD négyszögnél létezik az ω kör, akkor

AB+AD=CB+CD.

Bizonyítás: Legyenek az ω kör érintési pontjai az oldalegyenesekkel az ábrán látható módon T1, T2, T3, T4. Ekkor felhasználva, hogy egy adott pontból a körhöz húzott érintőknek hossza megegyezik, azt kapjuk, hogy
BT4=BT1.(1)
Ezen kívül a következő egyenlőséglánc teljesül:
BT4=BC+CT4=BC+CT2=BC+CD+DT2=BC+CD+DT3==BC+CD+AT3-AD=BC+CD+AT1-AD==BC+CD+BT1-AD-AB.
Ezt összevetve (1)-gyel azt kapjuk, hogy BC+CD=AB+AD, s ezzel a Lemmát bebizonyítottuk.
 
 

Most térjünk rá a feladat bizonyítására. Húzzuk meg az ω1 kör AC-től különböző, AC-vel párhuzamos érintőjét, érintse ez ω1-et az E' pontban. ω1 és AC érintési pontja legyen E, ω2 és AC érintési pontja F, ezen kívül húzzuk meg az ω körnek az AC-vel párhuzamos érintőjét, amely elválasztja B-t ω-tól, érintse ez ω-t a H pontban.
Az ismert összefüggés alapján CE=-AB+BC+CA2 és AF=-CD+AD+AC2, tehát a Lemma alapján CE=AF. Ez azt jelenti, hogy F az ABC háromszög AC oldalához írt körnek az érintési pontja, tehát ha az AC-vel E'-n át húzott egyenest B-ből AC-be nyújtjuk, akkor E' az F-be kerül, így B, E', F egy egyenesen vannak, tehát B, E', F, H egy egyenesen vannak.
 
 

Legyen H' az ω1 és ω2 közös külső érintőinek metszéspontja. Ekkor a H'-ből az ω2-t az ω1 körbe nagyíthatjuk, s ekkor az F pont az E' pontba megy át, így H', F, E' egy egyenesen vannak. Vagyis B, E', F, H, H' egy egyenesen vannak, azaz nézzük csak azt, hogy B, F, H, H' egy f egyenesen vannak. Hasonlóan, ha D-t tekintjük a nyújtás középpontjának, akkor H, D, F', E egy egyenesen vannak. Tekintsük újra a H'-ből az ω2 nagyítását ω1-be. Ekkor az F' pont E-be megy át, így H', F', E egy egyenesen vannak. Tehát H', H, D, E egy e egyenesen vannak. A BABC feltétel biztosítja, hogy a BF egyenes nem azonos a DE egyenessel. Ezért az e és az f egyenesek különbözők, tehát csak egyetlen közös pontjuk van. Így szükségképpen H=H', s mivel H rajta van a körön, így H' is, s ezzel az állítást bebizonyítottuk.