Feladat: B.4017 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csizmadija Laura ,  Fonyó Dávid ,  Réti Dávid ,  Szalai Szilárd 
Füzet: 2008/szeptember, 333 - 335. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Körérintők, Középponti és kerületi szögek, Eltolás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/szeptember: B.4017

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen e a két kör közös érintője, CAD=α, BAD=β, ABC=γ.

 

 
1. ábra
 

A kerületi szögek tételét felhasználva a CA ívhez tartozó γ kerületi szög megegyezik a CA húr és az e érintő által közbezárt érintő szárú kerületi szöggel. A CDA a k2 körben a DA ívhez tartozó érintő szárú kerületi szög, ezért megegyezik a DA húr és az e érintő által bezárt α+γ nagyságú érintő szárú kerületi szöggel. Tehát az ABD háromszög D csúcsánál lévő külső szöge α+γ, ez megegyezik a háromszög másik két csúcsánál lévő belső szögek összegével: α+γ=β+γ. Így α=β, ezt kellett bizonyítanunk.
 
II. megoldás. Vizsgáljuk először azt az esetet, amikor a k2 kör A és D pontbeli érintője egy E pontban metszi egymást (2. ábra). Vezessük be az alábbi jelöléseket:
BAD=α1,DAC=α2,CBA=β.
Ekkor CBA=CAE=β, mivel a k1 körben, azonos AC húrhoz tartozó kerületi és érintőszárú kerületi szögek. Ezt felhasználva:
DAE=DAC+CAE=α2+β.
Az ADB háromszögre alkalmazva a külsőszög-tételt:
EDA=BAD+DBA=α1+β.
Mivel az E pontból a k2 körhöz húzott érintőszakaszok egyenlő hosszúságúak, a DAE háromszög egyenlő szárú, és EDA=DAE, vagyis α1+β=α2+β, amiből α1=α2.
 

 
2. ábra
 

Abban az esetben, ha a k2 kör A és D pontbeli érintője párhuzamos egymással, akkor az AD szakasz a k2 kör egy átmérője, melynek egyenesére illeszkedik a két kör középpontja is (3. ábra). Az AD egyenes szimmetriatengelye a két körnek, és így az ABC egyenlő szárú háromszögnek is, vagyis az α1=α2 egyenlőség most is teljesül.
 

 
3. ábra
 

 
III. megoldás. Ha a k2 kör belülről érinti a k1 kört, akkor a közös érintési pont, A egy H középpontos hasonlósági transzformáció középpontja, mely a k2 kört a k1 körre képezi le.
Az AB szakasz a k2 kört B2-ben, az AC szakasz C2-ben metszi.
A H traszformáció a B2 pontot B-be, a C2 pontot C-be, a D pontot pedig D1-be viszi át, a k2 kör e2 érintőjének képe pedig a k1 kör e1 érintője.
 

 
4. ábra
 

Emiatt a B2C2 szakasz, az e1 és e2 érintők egymással párhuzamosak.
Az e2 érintő a D érintési pontban merőleges az O2D sugárra, így a B2C2 szakasz is merőleges az O2D sugárra.
A B2C2 szakasz a k2 körben húr, O2D pedig a húr felező merőlegese, így a B2D ív és a C2D ív egyenlőek. Ezeket az íveket a H traszformáció a k1 kör BD1 és CD1 íveibe képezi, tehát ezek is egyenlőek, vagyis az ezekhez tartozó A csúcsú kerületi szögek is egyenlőek a k1 körben, tehát CAD1=D1AB, vagyis CAD=DAB, és ezt kellett bizonyítani.