Feladat: 3875. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Árvay Anna ,  Eördög Márton ,  Pásztor Bálint 
Füzet: 2007/január, 48. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hűtőgépek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2006/március: 3875. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A hűtőgép feladata az, hogy egy zárt térrészben adott, a környezeténél alacsonyabb hőmérsékletet tartson. A hűtőgépen beállíthatjuk a kívánt T1 hőmérsékletet (vagy az annak megfelelő fokozatot). A gép motorja bekapcsol, és addig dolgozik, amíg a hűteni kívánt tér el nem éri az adott hőmérsékletet. Miután ez bekövetkezik, a motor kikapcsol. Ekkor a lehűtött rész a hűtőgép falán keresztül felvett hő hatására melegedni kezd, ennek mértéke a szigeteléstől és a környezet T0 hőmérsékletétől (pontosabban a környezet és a belső tér hőmérsékletkülönbségétől) függ. Amikor a hűtött tér hőmérséklete elér egy bizonyos T2 értéket (amely kicsit magasabb a beállított T1-nél), a gép érzékeli ezt és újra bekapcsol. Az ábra, amely ezt a folyamatot szemlélteti, nem méretarányos, a szabályosan működő hűtőszekrénynél T2-T1T0-T1!

 
 

Nyáron a hűtőgép környezetének hőmérséklete általában magasabb, mint a téli érték. Emiatt a belső tér felmelegedése ‐ vagyis a motor kikapcsolása és ismételt bekapcsolása között eltelő idő ‐ nyáron rövidebb, mint télen. Mivel a hűtés időtartama ‐ vagyis amennyi idő alatt a hűtőgép T2-ről T1-re tudja csökkenteni a belső tér hőmérsékletét ‐ nem függ lényegesen a környezet hőmérsékletétől, a gép periódusideje (két egymást követő bekapcsolás közötti idő) nyáron rövidebb, mint télen.
 
Megjegyzések. 1. A hűtött tér hőmérsékletingadozása, vagyis a T2-T1 érték ‐ kellően pontos hőmérsékletméréssel ‐ elvben tetszőlegesen csökkenthető. Ez azonban egy bizonyos határon túl nem célszerű, hiszen ha szűk határok között szeretnénk tartani a belső tér hőmérsékletét, akkor a hűtőgép motorja nagyon gyakran (szinte folyamatosan) ki-be kapcsolgatna!
2. A hűtés időtartama akkor tekinthető függetlennek a környezet hőmérsékletétől, ha egy-egy hűtési szakasz alatt a környezettől felvett hő sokkal kisebb, mint a hűtőberendezés által a környezetnek leadott hő. Az így működő hűtőgép motorjának viszonylag rövid működését hosszabb kikapcsolt állapot követi. A jó hőszigetelésű hűtőgépeknél ténylegesen ez a helyzet. Ha viszont a berendezés hőszigetelése nem elég jó, akkor előfordulhat, hogy nyáron a hűtőszekrény motorja ,,alig győzi'' a feladatát, emiatt csak nagyon ritkán (szélsőséges esetben akár sosem) kapcsol ki. Ebben az esetben a gép ciklusideje nyilván hosszabb, mint télen.