Feladat: 2006. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Paulin Roland 
Füzet: 2006/október, 391 - 393. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konvex sokszögek, Síkgeometriai bizonyítások, Terület, felszín, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2006/szeptember: 2006. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A sokszög mindegyik b oldalához létezik a szóban forgó maximális területű háromszög: ennek b-vel szemközti csúcsa a b egyenesétől legtávolabbi csúcs P-ben (3. ábra). A megoldás során egy XYZ háromszög területét [XYZ]-vel, a P sokszög területét pedig [P]-vel jelöljük.

 
 

3. ábra
 

Első észrevételünk az, hogy ha egy sokszög szögei között a 180-ot is megengedjük és az oldalakon újabb csúcsokat veszünk fel, akkor sem P területe, sem a P oldalaihoz rendelt területek összege nem változik (4. ábra). Ezért P minden csúcsából húzzuk meg azt a félegyenest, amely P területét felezi (folytonossági meggondolások miatt ilyen félegyenes minden csúcshoz létezik), és e félegyenesnek a P határával való másik metszéspontját vegyük fel a csúcsok közé. Így az A1A2A3...A2n sokszöget kapjuk, melynek területét az AiAn+i egyenes minden i-re felezi (5. ábra). (Az indexelés mod2n ciklikus.)
 
 

4. ábra
 

 
 

5. ábra
 

Az AiAn+i és Ai+1An+i+1 egyenesek tehát felezik a sokszög területét, így a P belsejében metszik egymást (6. ábra); jelölje a metszéspontjukat Bi (1in). Ekkor [AiAi+1Bi]=[An+iAn+i+1Bi], hiszen AiAi+1 és An+iAn+i+1 is felezi P területét. Legyen ti=[AiAi+1Bi]; ekkor ti=tn+i és Bi=Bn+i.
 
 

6. ábra
 

Azt állítjuk, hogy az AiAi+1Bi háromszögek lefedik P-t, és így i=12nti[P]. Ehhez vegyük észre, hogy adott i-re az AiAi+1Bi és az An+iAn+i+1 háromszögek belsejének egyesítése azon P-beli pontok halmaza, amelyek az AiAn+i és Ai+1An+i+1 félegyenesek ellentétes partján vannak. (Ha egy P-beli X pont nincs ezeken a félegyeneseken, akkor ez azt jelenti, hogy az AiAn+iX és az Ai+1An+i+1X háromszögek ellenkező körüljárásúak.) Tekintsük ezután a P egy tetszőleges belső X pontját, amelyik egyik AiAi+1 félegyenesre sem illeszkedik. Ez a pont a fentiek értelmében az A1An+1 és az An+1A1 fégyenesek ellentétes partján van, így az A1An+1,A2An+2,...,AnA2n,An+1A1 félegyenesek sorozatában van két szomszédos, az AiAn+i és az Ai+1An+i+1, amelyeknek X szintén az ellentétes partján van. Ez pedig éppen azt jelenti, hogy X benne van az AiAi+1Bi és az An+iAn+i+1Bi háromszögek egyikében (6. ábra).
Legyen az AiAi+1 oldalhoz tartozó maximális területű háromszög területe Mi. Mivel [AiAi+1Bi]=[An+iAn+i+1Bi], ezért BiAiBiAi+1=BiAn+iBiAn+i+1. Ekkor vagy BiAiBiAn+i és BiAi+1BiAn+i+1 vagy pedig BiAiBiAn+i és BiAi+1BiAn+i+1.
Az első esetben
[AiAi+1An+i][AiAi+1Bi]=AiAn+iAiBi2,és ígyMi[AiAi+1An+i]2ti.
A második esetben hasonlóan kapjuk, hogy
[AiAi+1An+i+1][AiAi+1Bi]=Ai+1An+i+1Ai+1Bi2,  és így ekkor is  Mi[AiAi+1An+i+1]2ti.
Mindenképpen igaz tehát, hogy Mi2ti. Ezeket az egyenlőtlenségeket összegezve kapjuk, hogy i=12nMi2i=12nti2[P], és ezt kellett bizonyítanunk.