Feladat: B.4014 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Anda Roland ,  Balási Szabolcs ,  Horovitz Gábor 
Füzet: 2008/május, 286 - 288. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Háromszög területe, Középpontos tükrözés, Vektorok vektoriális szorzata, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/szeptember: B.4014

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A középpontos tükrözés tulajdonságaiból adódóan az AC'A'C, ABA'B' és a BCB'C' négyszögek téglalapok, hiszen átlóik egyenlő hosszúak és felezik egymást.
Jelölje M a háromszög magasságpontját. Ekkor BM párhuzamos AC'-vel, mivel mindkettő derékszöget zár be AC-vel. Hasonlóan AM párhuzamos C'B-vel. Így az AMBC' négyszög paralelogramma. Ennek átlója AB, ami felezi a területét, így AMB területe egyenlő ABC' területével. Hasonlóan belátható, hogy ACB' területe egyenlő ACM területével, és BCA' területe egyenlő BCM területével. Tehát az A'BC, AB'C, ABC' háromszögek területének összege egyenlő a BCM, az ACM és az AMB háromszögek területének összegével, ami éppen az eredeti ABC háromszög területe.

 
 

II. megoldás. Az AOC, BOC és AOB egyenlő szárú háromszögekben (a kerületi és középponti szögek tétele szerint, az ábrán láthatóan):
2α+2β=180-2γ,2α+2γ=180-2β,2γ+2β=180-2α.
Írjuk föl az ABC háromszög területét TABC=TAOC+TCOB+TBOA alakban. Itt (a T=xysinδ2 képletet felhasználva):
TABC=r2sin(180-2γ)2+r2sin(180-2β)2+r2sin(180-2α)2==r2sin2γ2+r2sin2β2+r2sin2α2.
Hasonlóan az AB'CA'BC' hatszög területe:
TAB'CA'BC'=TAOB'+TB'OC+TCOA'+TA'OB+TBOC'+TC'OA==2r2sin2α2+2r2sin2β2+2r2sin2γ2,
ami éppen a kétszerese a TABC-nek. Ez éppen azt jelenti, hogy az A'BC, AB'C és ABC' háromszögek területének összege egyenlő az ABC háromszög területével.
 

 
III. megoldás. Jelölje a háromszög körülírt körének középpontjából az A, B, C pontokba mutató vektorokat a, b és c. A tükrözés miatt az A', B', C' pontok helyvektorai ekkor -a, -b és -c.
 
 

Egy háromszög területe fele akkora, mint két, egy csúcsból induló oldalvektora vektoriális szorzatának a hossza. Írjuk föl ezzel a szóban forgó háromszögek területét; mivel valamennyi helyvektor a síkban van, vektoriális szorzatuk a síkra merőleges, és a szorzás megfelelő sorrendje esetén egymással azonos állású. Így megtehetjük, hogy hosszuk helyett magukkal a (vektoriális szorzatként kapott) vektorokkal számolunk:
TABC=12CB×CA=12(b-c)×(a-c),(1)TABC'=12C'A×C'B=12(a+c)×(b+c),TAB'C=12B'C×B'A=12(c+b)×(a+b),TA'BC=12A'B×A'C=12(b+a)×(c+a).
A három külső háromszög területének összege:
T'=12((a+c)×(b+c)+(c+b)×(a+b)+(b+a)×(c+a)).
Felbontva a zárójeleket, és kihasználva, hogy x×y=-y×x, valamint x×x=0, azt kapjuk, hogy
T'=12(c×b+b×a+a×c).
Felbontva (1)-ben a zárójeleket
TABC=12(b×a-c×a-b×c)=12(c×b+b×a+a×c).
A két terület valóban megegyezik.