Feladat: 4037. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Börcsök Bence ,  Tóth Barnabás 
Füzet: 2008/április, 249 - 251. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegközéppont helye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/január: 4037. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a lábos tömegét m-mel, a tömegközéppontjának magasságát (üres állapotban) h-val, az alapterületét A-val, a víz sűrűségét pedig ϱ-val!
Ha a lábosban x magasságban áll a víz, ennek a vízmennyiségnek a tömege M=Axϱ, tömegközéppontja pedig (a lábos aljától mérve) x2 magasan van. A lábos és a víz közös tömegközéppontjának y magassága a rendszer két részének tömegközéppontjából, azok súlyozott közepeként számítható:

y=mh+Mx2m+M,
amely M behelyettesítése után
y=mh+Aϱx22m+Axϱ=mAϱh+x22mAϱ+x
alakra hozható. Érdemes használni a H=mAϱ jelölést, ezzel az alábbi képletet kapjuk:
y=2Hh+x22(H+x).(1)
(H szemléletes jelentése: a lábosba töltött H magasságú víz tömege éppen a lábos tömegével egyezik meg.) A feladat számadataival H=3,18cm és h=10cm.
A feladat kérdésének matematikai megfogalmazása: milyen x értéknél veszi fel az (1) egyenlettel megadott y(x) függvény a legkisebb értékét, hol van a minimuma. Erre a kérdésre grafikus ábrázolással, numerikus módszerekkel, differenciálszámítással, vagy egyéb úton kereshetjük a választ. Az alábbiakban egy elemi módszert követve határozzuk meg a függvény szélsőértékét.
Írjuk át (1)-et
x2-(2y)x+2H(h-y)=0(2)
alakra, és tekintsük benne x-et ismeretlennek, y-t pedig adott értékűnek! A (2) egyenlet x-re nézve másodfokú, amelynek csak akkor van valós megoldása, ha a diszkriminánsa nemnegatív, azaz teljesül az y2-2H(h-y)0 egyenlőtlenség. Ennek megoldása:
y-H(H+2h)-H=-11,7cm,  
vagy
yH(H+2h)-H=5,5cm=ymin.
Az első lehetőség számunkra érdektelen, hiszen y>0, így csak a második eset valósulhat meg. Látható, hogy ymin a közös tömegközéppont legmélyebb helyzetét adja meg, tehát éppen a feladatban feltett első kérdésre ad választ.
Ha y=ymin, akkor (2) megoldása: x=ymin=5,4 cm, tehát a közös tömegközéppont legmélyebb helyzeténél a víz felszíne éppen a közös tömegközépponttal megegyező magasságban van.
 
II. megoldás. Ha valamekkora vízmagasságnál a közös tömegközéppont a víz felszíne felett van, akkor egy kevés víz hozzátöltésével a tömegközéppont magassága csökkenthető (hiszen a hozzátöltött víz a rendszer tömegközéppontja alá kerül). Ha viszont a közös tömegközéppont a víz felszíne fölé kerül, akkor a további víz hozzáadása növeli a közös tömegközéppont magasságát (mert a hozzátöltött víz a rendszer tömegközéppontja fölé kerül). A közös tömegközéppont akkor van a legalacsonyabban, amikor éppen a víz felszínével megegyező magasságba kerül.
Az I. megoldás jelöléseit használva az (1) egyenletet y=x esetre történő megoldása adja meg y legkisebb értékét. Ez a feltétel egy másodfokú egyenletre vezet, aminek pozitív megoldása:
x=y=H(H+2h)-H=5,5cm.