Feladat: 2007. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2008/március, 175 - 177. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbtükör, Síktükör, Gyűjtőlencse, Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/március: 2007. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Első ránézésre is látszik, hogy ha helyettesíthető ez a lencse + síktükör együttes egyetlen homorú tükörrel, akkor annak geometriai középpontja ott lesz, ahol most a lencse egyik, F1 fókuszpontja van. Ha ugyanis ebbe a fókuszba helyezünk egy világító, pontszerű fényforrást, akkor az innen kiinduló fénysugarak a lencsén való áthaladás után az optikai tengellyel párhuzamosan haladnak, merőlegesen érik el a tükör síkját, utána önmagukba verődnek vissza. A síktükörről visszavert sugarak újra elérik a lencsét s azon megtörve a lencse előbbi, F1 fókuszpontja felé tartanak. Gömbtükör esetén pedig a gömb Otükör középpontjából kiinduló fénysugarak verődnek úgy vissza, hogy ugyanezen pont felé tartanak.
Könnyen megszerkeszthetjük annak a tárgynak a képét, amelyet a lencse fókuszpontjába állítottunk (10. ábra).

 

 
10. ábra
 

Fordított állású, a tárggyal megegyező nagyságú, valódi kép keletkezik a tárgy ,,helyén''. F1=Otükör tehát, és ez független attól, milyen távolságra van a síktükör a lencsétől.
a) Anna 20 cm-re helyezte el a tükröt az f=30 cm fókusztávolságú lencse mögé. Hogyan határoznánk meg Anna helyében legegyszerűbben a leképező rendszer F* fókuszpontjának a helyét? Úgy, hogy az optikai tengellyel párhuzamos fénynyalábot bocsátanánk a lencsére, és megnéznénk, hogy mi a ,,tartópontja'' annak a sugárnyalábnak, amely ebből a párhuzamos nyalábból keletkezik, miután megtörik a lencsén, visszaverődik a síktükrön, majd újta áthalad a lencsén (11. ábra). Biztosak lehetünk abban, hogy F* helye már nemcsak f-től, hanem -től is függeni fog.
 

 
11. ábra
 

Kövessük Anna gondolatmenetét!
A belépő parallelnyaláb a lencse mögött 30 cm-re lévő F2 fókuszpont felé tart, miután megtörik a lencsén. Ráesik a lencsétől 20 cm-re lévő síktükörre, s mivel a tükör mögött 10 cm-re lévő F2 pont felé tartott, ezért a tükörről visszaverődve a tükör előtt 10 cm-re lévő ponton fog áthaladni. Ez a pont t=10 cm-re van a lencsétől; keressük meg egy ilyen távol lévő tárgy képét!
110+1k=130,
amiből k=-15 cm adódik. Látszólagos kép keletkezik, ez azt jelenti, hogy a lencséből olyan sugárnyaláb fog kilépni, amelynek ,,tartópontja'' egy, a lencse mögött 15 cm-re levő pont. Ez tehát a leképező rendszer F* fókuszpontja!
Annának tehát a helyettesítő homorú tükör egy újabb jellemző pontját sikerült megtalálnia. Mivel a homorú tükör fókuszpontja éppen a gömb sugarának közepén van, ezért a fókusztávolságot úgy is megkaphatja, hogy az F* fókuszpont és a korábban már megtalált Otükör geometriai középpont távolságát határozza meg:
f*=F*Otükör=30cm+15cm=45cm.

Hová, a lencse hűlt helyétől mekkora x távolságra kell tenni ezt a homorú gömbtükröt? Mivel F* 15 cm-re van attól a ponttól, ahol a lencse állt, ezért a keresett távolság (12. ábra):
x=15cm+45cm=60cm.

 

 
12. ábra
 

b) Balázs is követi Anna gondolatmenetét, de paraméteresen határozza meg a kérdezett mennyiségeket.
Az F* fókuszpont helyének meghatározása:
t=-(f-)=2-f,12-f+1k=1f,ahonnank=(2-f)f2-2f<0.


A keresett tükör fókusztávolsága:
f*=f+|k|=f-k=...=f22(f-)>0.
A homorú tükör távolsága a lencse helyétől:
x=2f*-f=...=ff->0.

c) Cecília felismerése: f> kell legyen, mert a feladatban azt kellett megvizsgálni, hogy homorú gömbtükörrel lehet-e helyettesíteni a (lencse + síktükör) leképező rendszert. Ezen kívül azt is Cecíliának kell észrevennie, hogy Anna és Balázs megoldása csak a tárgytér meghatározott tartományára érvényes. Jelen esetben azokra a tárgypontokra, amelyek a lencsének a síktükörrel ellentétes oldalán helyezkednek el. Dehát ez természetesen teljesül, ha valódi tárgyat képez le az optikai rendszer.
 
Megjegyzés. A lencse + síktükör rendszer leképezése úgy is vizsgálható, hogy a lencsének és a lencse tükörképének, mint két lencséből álló lencserendszernek a leképezését követjük végig, majd a kapott képet visszatükrözzük a síktükörrel. Ezért is meglepő, hogy a leképezés végülis egyetlen homorú tükörrel helyettesíthető, hiszen egymástól távol elhelyezkedő két lencse leképezése sohase helyettesíthető egyetlen lencse adta képpel. A vékonylencse síkja helyett két fősík jelenik meg, s csak az ezektől mért t, k és f távolságokra lehet felírni a leképezési törvényt.
Nos, a mi esetünkben a két lencse fókusztávolsága egyenlő, ilyenkor a fősíkok is szimmetrikusan helyezkednek el, s amikor a szerkesztés végén a képet (és a képoldali fősíkot is) visszatükrözzük, a két fősík egybe fog esni! Az ide, a fősíkok közös helyére elhelyezett gömbtükörrel ekkor már helyettesíthető lesz a lencséből és a síktükörből álló rendszer.
A fősíkokkal történő leképezés nem középiskolai, hanem főiskolai, egyetemi tananyag; ennek ellenére volt olyan versenyző, aki ezt a gondolatmenetet próbálta meg követni. Hasonlóképpen egyetemi tananyag az úgynevezett ,,mátrixoptika'' is, amellyel Pálfalvi László mutatja meg e feladat megoldását a 179. oldalon.