Feladat: 2007. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2008/március, 169 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felületi feszültségből származó erő, Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/március: 2007. évi Eötvös fizikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Mivel a két üveglemez elég kis szöget zár be egymással, a köztük felemelkedő víz felületét jó közelítéssel vehetjük félhenger alakúnak. Így felírhatjuk (a félhenger sugarát r-rel jelölve):

φtgφ=rh-H.

Mechanikai egyensúly esetén a víz felületi feszültségéből adódó görbületi nyomásnak és a felemelkedett vízoszlop H magasságának megfelelő hidrosztatikai nyomásnak meg kell egyeznie, vagyis
σr=Hϱg.
(Azért nem 2σr a görbületi nyomás, mert a felszín nem gömb, hanem henger alakú.)
Amíg σr>Hϱg, addig a folyadékszint még emelkedik az üveglapok között. Ha pedig már túlfutott és Hϱg>σr lett, akkor a vízszint csökkenni kezd. A kialakuló állapot stabil egyensúlyi állapot kell, hogy legyen.
Vizsgáljuk meg, milyen H értékre teljesül a
σ(h-H)φ=Hϱg
egyensúlyi feltétel! Átalakítva és az ismert adatokat behelyettesítve
H(h-H)=σϱgφ=1,410-4m2=140mm2.

A magasságokat mm-ben mérve az alábbi másodfokú egyenletet kell megoldanunk:
H2-hH+140=0.
Ennek h=30 mm esetén két megoldása lesz: H1=5,8 mm és H2=24,2 mm. E kettő közül azonban csak az egyik, a kisebb érték a stabil, a másik instabil egyensúlyi állapotot határoz meg! A stabilitási viszonyokat is megvizsgálhatjuk, ha H függvényében ábrázoljuk a ϱgH és a σ(h-H)φ kifejezéseket (2. ábra). Attól függően, hogy melyik kifejezés a nagyobb, a víz felszíne a bejelölt nyilacskáknak megfelelően fel- vagy lefelé mozog. Látható, hogy H1 a stabil, H2 pedig az instabil megoldás.
 

 
2. ábra
 

A fenti ábra addig helyes, amíg
h>4140=23,7mm,  
ekkor pozitív ugyanis a fenti másodfokú egyenlet diszkriminánsa.
De mi történik akkor, amikor az üveglapok lassú leengedése közben elérjük a h=23,7mm értéket, és még tovább süllyesztjük az üveglapokat? h=23,7mm esetén H=h2 magasan áll a vízszint, majd a következő pillanatban (amikor a 2. ábrán látható hiperbolának és az egyenesnek már nem lesz metszéspontja, tehát a görbületi nyomás minden helyzetben nagyobb lesz, mint a hidrosztatikai nyomás) a víz emelkedni kezd és egészen a két üveglap érintkezéséig felszalad! Ettől kezdve H=h lesz végig.
Hogyan változik H a fokozatosan csökkenő h függvényében? A választ a 3. ábra mutatja, a kérdéses helyzetekben pedig a numerikus értékek:
a) h=30 mm esetén H=5,8 mm;
b) h=15 mm esetén H=15 mm.
 

 
3. ábra
 

Megjegyzések: A feladatra adott hibás megoldások közül három tipikusat érdemes külön is megemlíteni.
1. Többen a körkeresztmetszetű, függőleges hajszálcsőben felemelkedő vízre érvényes képletet próbálták meg itt alkalmazni. (Ekkor jelenik meg a 2σr görbületi nyomás!) Nem kaphattak helyes eredményt.
2. Sokan a felemelkedett vízmennyiség súlyát tették egyenlővé a felületi feszültségből származó, felfelé húzó erővel. Ez azért hibás, mert a ferde, nem függőleges üveglemezek által kifejtett nyomóerőnek is van függőleges összetevője, amit az erőegyensúlynál figyelembe kellene venni. A probléma hasonló ahhoz, ami a jól ismert hidrosztatikai paradoxonnál jelentkezik.
3. Néhányan energetikailag próbálták megoldani a feladatot úgy, hogy a felemelkedett víz helyzeti energiáját tették egyenlővé a felületi feszültség σΔA munkájával. Ez ugyanúgy hibás, mintha egy rugóra függesztett test egyensúlyi helyzetének meghatározásához a nehézségi erő és a rugóerő munkájának egyenlőségét írnánk fel. Jól tudjuk, hogy ez az egyenlőség csak a rugón rezgő test mozgásának szélső helyzeteire teljesül, ahol éppenhogy nincs a test egyensúlyban. Egyensúlyi állapotban a mozgási energia nem hanyagolható el, sőt, éppen akkor maximális!