Feladat: 3994. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  (G. P.) ,  Berta Katalin 
Füzet: 2008/február, 115 - 116. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Teljesítmény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/szeptember: 3994. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) Jelöljük a fiú tömegét m-mel, a hiányzó magasságot h-val, a guggolás mélységét pedig s-sel!
Elrugaszkodás közben s úton F erőt fejt ki a fiú, az eközben végzett W=Fs munka a fiú helyzeti (magassági) energiáját növeli a megállás pillanatáig:

Fs=mg(s+h).
Innen kapjuk, hogy a talajra kifejtett erő
F=mgh+ss=1325N.  

b) A fiú tömegközéppontja ‐ állandó nagyságú külső erő hatására ‐ az elrugaszkodás közben egyenletesen gyorsul. Gyorsulásának a nagysága az F-mg=ma mozgásegyenletből számolható:
a=F-mgm=hsg=12,3ms2.
Ekkora gyorsulással a súlypont
t=2sa=s2gh=0,25s  
idő alatt emelkedik s magasságba, a fiú átlagteljesítménye tehát
Pátlag=Wt=Fst2,1kW.  

 
Megjegyzések. 1. Érdekes kérdés, hogy milyen erő gyorsítja fel a fiút, és hogy hol történik a munkavégzés. A fiú által a talajra kifejtett erő a tömegközéppontjának elmozdulásával ellentétes irányú, ennek az erőnek a munkavégzése tehát nem lehet pozitív. A talaj által a fiú cipőtalpára kifejtett, függőlegesen felfelé mutató erő sem végez munkát, hiszen az elrugaszkodás közben a cipő nem mozdul el a talajhoz képest. A tényleges munkát a fiú kiegyenesedő lábának izomzata végzi. Ennek a ‐ belső erőkből származó ‐ munkának a nagysága azonban úgy számolható, mintha a talaj által a fiúra kifejtett külső erő a fiú tömegközéppontjában hatna. A munkavégzés a tömegközéppont függőlegesen felfelé történő s távolságnyi elmozdulásának és az ugyancsak függőlegesen felfelé ható ,,talajerőnek'' a szorzata.
2. A feladat megoldása során feltételeztük, hogy a mechanikai energia a mozgás során állandó marad. Ez szigorúan véve nem teljesül, hiszen az elrugaszkodás során rugalmatlan ütközésnek tekinthető folyamatok is végbemennek. Az elrugaszkodás folyamatának végefelé például a fiú testének legnagyobb része már mozgásban van, a lábfeje azonban még mozdulatlan; testének különböző részei tehát egymáshoz képest is mozognak. Amikor a fiú teljesen elszakad a talajtól, akkor a testének minden része ugyanakkora sebességgel emelkedik, a tastrészek relatív mozgása megszűnik. Ez az állapot csak rugalmatlan kölcsönhatásokban alakulhat ki, amely a mechanikai energia csökkenésével jár együtt.
 
(G. P.)