Feladat: B.4029 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Somogyi Ákos 
Füzet: 2008/február, 99 - 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Exponenciális egyenlőtlenségek, Cauchy-Schwarz-Bunyakovszkij-féle egyenlőtlenség, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/október: B.4029

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A jól ismert Cauchy‐Bunyakovszkij‐Schwarz-féle egyenlőtlenség következő általánosítását használjuk fel: Ha (ai),(bi),...,(wi) nemnegatív, n elemű számsorozatok, és a pozitív α,β,...,λ valós kitevők összege 1, akkor

i=1naiαbiβ...wiλ(i=1nai)α(i=1nbi)β...(i=1nwi)λ,
és az egyenlőség feltétele az, hogy a megfelelő sorszámú elemek aránya mindegyik sorozatban ugyanaz legyen (l. Skljarszkij‐Jaglom‐Csencov: Válogatott feladatok és tételek az elemi matematika köréből I. kötet, 304. feladat). Alkalmazzuk ezt az egyenlőtlenséget, mégpedig a kövekező módon: Legyen adott két kételemű sorozat, a1=r, a2=s, illetve b1=s, b2=r; mivel r+s=1, legyen α=r és β=s. Felírva az egyenlőtlenséget: rrss+srrs(r+s)r(s+r)s=1r+s=1, ezzel az állítást igazoltuk. Egyenlőség akkor teljesül, ha a1a2=b1b2, azaz rs=sr, ami pozitív számokra azt jelenti, hogy r=s=12.
 
II. megoldás. Pozitív szám valós kitevős hatványát a racionális kitevőjű hatványokra teljesülő monotonitás segítségével, határértékként szokás definiálni. Ezt nem részletezve de felhasználva, az egyenlőtlenséget arra az esetre igazoljuk, amikor az r és s kitevők racionálisak.
Legyen r=pt, s=qt, ekkor a feltétel miatt t=(p+q), és p,q,t>0. Megmutatjuk, hogy ekkor
rrssr2+s2,(1)rssr2rs.(2)
A fenti két egyenlőtlenség összege éppen azt mondja, hogy rrss+rssr legfeljebb r2+s2+2rs=(r+s)2=1.
Az (1) belátásához:
rrss=(pt)pt(qt)qt=pptpqqtqt,
Tehát azt kell igazolnunk, hogy
ppqqp+q(p+q)p2+q2(p+q)2=p2+q2p+q.
Itt a bal oldal éppen p darab p-nek és q darab q-nak a mértani közepe, míg a jobb oldalon ugyanezen számok számtani közepe áll, így az ezek közti egyenlőtlenség bizonyítja (1)-et.
A (2) belátása is hasonlóan történhet:
rssr=(pt)qt(qt)pt=pqtqqptpt,
vagyis a cél
pqqpp+q(p+q)2pq(p+q)2=2pqp+q.
A bal oldal éppen q darab p-nek és p darab q-nak a mértani közepe, a jobb oldal pedig ugyanezen számok számtani közepe, ezzel (2)-t beláttuk, és vele a feladat állítását is.
Az egyenlőség teljesülésének vizsgálatához csak azt kell meggondolnunk, hogy olyankor (1)-ben és (2)-ben is szükségképpen egyenlőségnek kell lennie; az viszont csak p=q esetén következik be, azaz r=s=12.
 
III. megoldás. Mivel 1=r+s=rr+s+sr+s=rrrs+srss, azért
1-(rrss+rssr)=rrrs+srss-rrss-srrs=(rr-sr)(rs-ss).
Ha a>0, akkor az xa függvény a pozitív számokon szigorúan monoton nő; így a szorzat mindkét tényezője pozitív, ha r>s, negatív, ha r<s, míg r=s esetén 0. A szorzat tehát mindig nemnegatív, amiből a feladat állítása leolvasható. Az is látszik, hogy egyenlőség pontosan az r=s=12 esetben áll fenn.