Feladat: 3979. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Tolner Ferenc 
Füzet: 2008/január, 53 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontszerű töltés térerőssége, Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/április: 3979. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) Az elektromos térerősség vektormennyiség, az egyes töltésektől származó E1 és E2 térerősségek vektori összege. Ez csak akkor lehet nullvektor, ha E1 és E2 egy egyenesbe esnek, irányuk különböző, és a nagyságuk egymással egyenlő.
Az eredő elektromos térerősség tehát csak a töltéseket összekötő egyenes mentén, a Q töltésű testhez közelebb lehet nulla. (A két töltés közötti szakasz mentén E1 és E1 ugyanabba az irányba mutat, összegük nem lehet nulla.) Ha x-szel jelöljük a kérdéses pont és a Q töltésű test távolságát, az |E1|=|E2| feltétel így írható:

kQx2=k4Q(L+x)2,
ahonnan az x>0 megoldás: x=L.
Az eredő térerősség tehát a töltéseket összekötő egyenesnek Q-n ,,túli'' szakaszán, a Q töltéstől L, a -4Q töltéstől pedig 2L távolságban lesz nulla.
b) A potenciál skalár mennyiség, az eredő potenciál az egyes töltésekből származó potenciálok összege:
U=U1+U2=kQR1+k(-4Q)R2.
(R1 és R2 a kérdéses pont és a töltések távolsága; az 1-es index utal a Q töltésre, a 2-es index pedig a -4Q töltésű testre.)
Az eredő potenciál ott nulla, ahol R2=4R1 teljesül. Ez a töltéseket összekötő egyenes mentén két pontban is fennáll, a töltéseket között, a Q töltésű testtől 15L, a másik töltéstől 45L távolságra, valamint a Q töltésen ,,kívül'', attól 13L, a másik töltéstől 43L távolságban.
Az eredő potenciál azonban nem csak a töltéseket összekötő egyenes mentén lehet nulla, hanem minden olyan pontban, amelyre R2=4R1 fennáll. Ezek a térben egy gömbfelületet alkotnak, az ún. Apollóniusz-gömbön helyezkednek el. Síkban azon pontok, amelyeknek két meghatározott ponttól mért távolságának aránya egy adott (1-től különböző) pozitív szám, az ún. Apollóniusz-körön helyezkednek el. Az Apollóniusz-gömb az Apollóniusz-kör ,,megforgatásából'' adódó felület.
Ha olyan síkbeli koordináta-rendszert választunk, amely origója a Q töltésű test, a másik töltés pedig a (0,L) pontban van, akkor az Apollóniusz-kör P(x,y) pontjaira
(L-x)2+y2x2+y2=4
adódik. Innen algebrai átalakítások után kapjuk:
(x+115L)2+y2=(415L)2,
amely valóban egy kör egyenlete. A kör sugara: R=415L, középpontja pedig a (-115L,0) koordinátájú pont. A térbeli megoldást szolgáltató Apollóniusz-gömb sugara ugyanekkora, és középpontja is ugyanebben a pontban van.