Feladat: 3966. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Paripás Viktor 
Füzet: 2007/december, 567. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Interferencia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/március: 3966. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az f frekvenciájú, v terjedési sebességű hullámok hullámhossza

λ=vf=40cm.  
A hullámtér kérdéses pontja az egyik hullámforrástól 1 hullámhossznyira, a másiktól 1,5 hullámhossznyira (tehát egy fél hullámhosszal távolabbra) található, emiatt a két hullám ebben a pontban éppen ellentétes fázisban találkozik, így gyengítik egymást.
A kioltás azonban nem lesz teljes, mert a távolabbi hullámforrásból érkező hullám amplitúdója kisebb, mint a közelebbi forrásból érkezőé, jóllehet a hullámforrások ,,erőssége" ugyanakkora.
 
Megjegyzés. A pontszerű hullámforrásból kiinduló hullám amplitúdója a hullám terjedése során még ideális, veszteség nélküli közegben is egyre csökken. Ez azért van így, mert a hullám által szállított energia (ami az amplitúdó négyzetével arányos) a távolság növekedtével egyre nagyobb térrészben oszlik szét. Felületi hullámoknál (pl. vízhullámnál) az amplitúdó a távolság négyzetgyökével fordított arányban, térbeli hullámoknál (pl. hangnál) a távolsággal fordított arányban csökken. Csupán az ,,egydimenziós'' (pl. a megfeszített gumikötélben terjedő) hullámok esetében nem csökken az amplitúdó (feltéve, hogy a közeg ideális, csillapítás nélküli).
Különleges körülmények között a hullám terjedése során a hullám amplitúdója növekedhet is! Például a vízpart felé tartó vízhullámoknál, ha a víz mélysége fokozatosan csökken, a hullám amplitúdója számottevően megnőhet: ez a cunami-jelenség.
(G. P.)