Feladat: 2007. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 12. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hujter Bálint 
Füzet: 2007/október, 387 - 388. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Paralelogrammák, Simson-egyenes, Szögfelező egyenes, Húrnégyszögek, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/szeptember: 2007. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 12. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Hujter Bálint megoldása. A BCED körülírt köre legyen k, a CG szakasz felezőpontja (egyben az E-ből CG-re állított merőleges talppontja) T, hasonlóan az FC felezőpontja (ami az E-ből FC-re állított merőleges talppontja) S, az E-ből a DB egyenesre emelt merőleges talppontja R, végül az ST és az AC egyenes metszéspontja R'.
Megmutatjuk, hogy R'=R, és ez a pont az ABCD parallelogramma középpontja.
Az S, T, R pontok egy egyenesen, a BCD háromszög E-hez tartozó Simson-egyenesén vannak. Alkalmazzunk 2-szeres nagyítást a C-ből; ennek során T képe G, S képe F. A Simson-egyenes képe ezért , így R' képe A; vagyis R' az AC szakasz felezőpontja. Az R' a DB szakasz felezőpontjaként a Simson-egyenesnek DB-vel alkotott metszéspontja, ezért egybeesik R-rel.

 

 

Az ER szakasz merőlegesen felezi a DB-t, azaz EB=ED. Így az EDF és EBC háromszögek két-két oldala (ED és EB, illetve EF és EC) egyenlő, és megegyeznek az EF és EC oldalakkal szemközti szögek is, hiszen EDF és EBC egyaránt ugyanahhoz az EC ívhez tartozó kerületi szög k-ban. Mivel DFE az egyenlő szárú EFC háromszög alapon fekvő ‐ tehát hegyes ‐ EFC szögének külső szöge, azért DFE>90, és hasonlóan BCE>90. Tehát a tompaszögű EDF és EBC háromszögek egybevágóak; DF=BC.
 

 

A parallelogramma párhuzamos oldalai miatt az ADF és a GCF háromszögek megfelelő szögei egyenlők, e két háromszög hasonló, ezért GCFC=ADDF. Így AD=BC=DF miatt GC=FC, vagyis az FCG (és a hozzá hasonló FDA) háromszög egyenlő szárú. A paralelogramma párhuzamos AB és DC oldalai révén az ABG háromszög is hasonló FCG-hez, így ugyancsak egyenlő szárú. Tehát DAF=DFA=CFG=CGF=FAB.