Feladat: B.3979 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Árvay Anna ,  Bartha Zsolt ,  Bogár Péter ,  Dinh Van Anh ,  Fonyó Dávid ,  Grósz Dániel ,  Szalkai Balázs ,  Szőke Nóra ,  Szűcs Gergely ,  Tossenberger Anna ,  Volosz János 
Füzet: 2007/október, 414 - 415. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Beírt kör, Egybevágósági transzformációk, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/február: B.3979

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Ismeretes, hogy egy O1 középpontú α szögű és egy O2 középpontú β szögű elforgatás szorzata (egymás után végrehajtásának eredménye) α+β szögű elforgatás, ha α+β360. Így az α, β és γ szöggel való elforgatások szorzatának egy α+β+γ=180-os elforgatás felel meg, azaz egy középpontos tükrözés.
Tekintsük az ABC háromszög beírt körét és az oldalakon lévő érintési pontokat. Az 1. ábrán látható Eb pont az A körül α szöggel, negatív irányban elforgatva Ec-be megy át. Az Ec pont a B pont körül β szöggel, negatív irányban elforgatva Ea-ba, hasonlóan az Ea pont C körül γ szöggel, negatív irányban elforgatva Eb-be kerül.

 

 

1. ábra
 

Tehát a három forgatás szorzatának Eb fixpontja, vagyis Eb lesz a tükrözés középpontja.
Ez azt jelenti, hogy az adott BB3 szakasz felezőpontja Eb.
Ekkor az EbO-ra Eb-ben állított merőleges lesz a b oldal egyenese, a B pontból az O középpontú, EbO sugarú körhöz húzott érintők pedig az a és c oldalak egyenesét adják. Ezzel megkaptuk a háromszög mindhárom oldalegyenesét, azaz megszerkesztettük a háromszöget (2. ábra). A megoldás, amennyiben létezik, egyértelmű.
 

 

2. ábra
 

Ha az adott BB3 szakasz felezőpontja egybeesik O-val, akkor nincs megoldás.
Húzzuk meg az EbO szakaszra Eb-ben állított merőlegest, és az Eb-nek az O-ra való tükörképében állított merőlegest. Ez a két párhuzamos egyenes a síkot három részre bontja (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Ha B az 1. síkrészben van, akkor a körhöz húzott érintők előbb metszik a b egyenest, mint érintenék a kört, ami azt jelenti, hogy a kör az így kapott háromszögnek nem beírt, hanem hozzáírt köre. Tehát ekkor sincs megoldás.
Ha B az 1. és 2. síkrész határán van, akkor egyik érintő egybeesik b-vel, tehát nincs megoldás.
Ha B a 2. síkrészbe esik, akkor az egyik érintő félegyenes nem fogja metszeni b-t, azaz szintén nincs megoldás.
Ha B a 2. és 3. síkrész határán van, akkor egyik érintő párhuzamos lesz b-vel, ebben az esetben sincs megoldás.
Ha B a 3. síkrészbe esik, akkor a B-ből a körhöz húzott érintők az érintési pontjaik után metszik a b egyenest, azaz ekkor a kör valóban az ABC háromszög beírt köre lesz. Tehát pontosan akkor van megoldása a feladatnak, ha B a 3. síkrész (belső) pontja.