Feladat: 3944. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Türi Balázs 
Füzet: 2007/november, 505 - 506. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb rugalmas alakváltozások, Szolenoid mágneses tere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2007/január: 3944. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A rugó menetei jó közelítéssel párhuzamosnak tekinthetők, míg bennük az áram azonos irányban folyik, így a menetek között vonzóerő lép fel, tehát a rugó összehúzódik. (Igaz ugyan, hogy a rugó egy adott darabkájához mindig található a rugón olyan rész is, amelyben az áram az eredeti hely áramával párhuzamosan, de azzal ellentétes irányban folyik, ám ezen távolabbi rész taszítóereje sokkal kisebb, mint a közeliek vonzóereje.)
Váltóáram esetén az áramerősség periodikus váltakozása miatt a rugúra periódikusan változó összehúzó erő hat. Ez az erő csak az áramerősség nagyságától függ, az áram irányától nem, így az összehúzó erő periódusonként kétszer is felveszi a maximális értékét. Emiatt a rugó a váltóáram egy periódusa alatt kétszer húzódik össze maximálisan, az áramerősség maximumok között pedig fokozatosan elernyed, tehát a váltóáram frekvenciájának kétszeresével fog periodikus mozgást végezni a rugó.
A periodikusan változó külső erő hatására kényszerrezgés jön létre, amely esetleg rezonanciához is vezethet. Ennek az a feltétele, hogy a magára hagyott rugó mechanikai rezgésének frekvenciája (az ún. sajátfrekvencia) egyenlő (vagy közel egyenlő) legyen a váltakozó áram frekvenciájának kétszeresével.