Feladat: B.3848 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tossenberger Anna 
Füzet: 2006/április, 219 - 221. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Háromszög területe, Konvex sokszögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/október: B.3848

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Először megmutatjuk, hogy ha az N sokszög a belsejében tartalmazza a K konvex sokszöget, akkor N kerülete nagyobb, mint K kerülete. Legyenek K oldalai a1,a2,...,an. Mivel K konvex, az oldalegyenesei által meghatározott két-két zárt félsík egyike tartalmazza. Mivel K az N belsejében van, az a1 oldal egyenese N-ből egy olyan N1 sokszöget vág le, amelynek a kerülete kisebb, mint N kerülete, és N1 tartalmazza K-t (1. ábra). Ezután az a2 oldal egyenesével vághatunk le N1-ből egy olyan N2 sokszöget, amely szintén tartalmazza K-t, kerülete pedig kisebb, mint N1 kerülete. Ezt az eljárást az a3,...,an oldalakkal folytatva kapjuk az N3,...,Nn=K sokszögeket, melyeknél Ni kerülete kisebb, mint Ni-1 kerülete (i=1,2,...,n). Így N kerülete nagyobb, mint Nn=K kerülete. (Gondolatmenetünkben lényeges volt, hogy K konvex, egy konkáv sokszög kerülete lehet nagyobb, mint az őt tartalmazó sokszög kerülete, lásd a 2. ábrát.)

 

 
1. ábra
 

 

 
2. ábra
 

Esetünkben tehát K kerülete kisebb, mint az 1 méter oldalú négyzet kerülete, azaz 400 cm. Legyenek K oldalai valamilyen körüljárás szerinti sorrendben b1,b2,...,b100. Tekintsük a csúcsok által meghatározott háromszögek közül azokat, melyeknek két oldala K két szomszédos oldala. Ilyen háromszögből 100 darab van, a szomszédos oldalak szerint rendezve őket két-két oldaluk rendre (b1;b2),(b2;b3),...,(b100;b1). Ezeknek az oldalpároknak az összhossza éppen K kerületének kétszerese, azaz kisebb, mint 800 cm. Ez viszont azt jelenti, hogy a 100 oldalpár közt van legalább egy, melyben a két oldal hosszának összege kisebb, mint 8 cm. Legyen (bi,bi+1) egy ilyen oldalpár. Az általuk meghatározott háromszög területe legfeljebb bibi+12, hiszen ezt a mennyiséget még a két oldal által bezárt szög szinuszával is meg kell szorozni, hogy a területet megkapjuk. A számtani és mértani közepek közti egyenlőtlenség alapján:
(82)2>(bi+bi+12)2bibi+1,
vagyis a háromszög területe kisebb, mint 422=8cm2, ami éppen a bizonyítandó állítás.
 
Megjegyzés. A feladat állításában szereplő 8cm2-es becslésnél jóval erősebb felső korlát is adható a legkisebb háromszög területére. Az A. 380. feladat megoldásából (lásd KöMaL 2006/1., 27. oldal) következik, hogy ez a terület legfeljebb 0,51 cm2.