Feladat: B.3847 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Majoros Csilla ,  Molnár Boglárka 
Füzet: 2006/április, 218 - 219. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/október: B.3847

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelölje (az egyenesszögnél szükségképpen kisebb) szög szárait a és b, és tükrözzük az a egyenesét az adott P pontra; a kapott a' egyenes messe a b-t B-ben. A B pont P-re való tükörképe (amely nyilván az a szárra esik) legyen A. Az AB az egyetlen olyan, P-n átmenő egyenes, amelynek a szögtartományba eső szakaszát P felezi. Megmutatjuk, hogy ez az egyenes vágja le a legkisebb területű háromszöget a szögtartományból.

 

 
1. ábra
 

Tekintsünk egy P-n átmenő tetszőleges (az AB-től különböző) egyenest, ami az a, b szögszárakat rendre az A', illetve B' pontokban metszi. Feltehető, hogy például B elválasztja a szög csúcsát B'-től, és ekkor A' elválasztja a szög csúcsát A-tól (ld. 1. ábra). Ekkor az a egyenes P-re való tükörképe a PB' szakaszt annak egy belső B'' pontjában metszi. A tükrözések miatt a PBB'' háromszög éppen a PAA' háromszög P-re való tükörképe. Ebből következik, hogy a PBB' háromszög területe nagyobb a PAA' háromszög területénél, hiszen valódi módon tartalmazza az azzal egybevágó PBB'' háromszöget. Ez egyben azt is mutatja, hogy az A'B' egyenes nagyobb területű háromszöget vág le a szögtartományból, mint az AB.
 

Megjegyzés. A fenti megoldásban rejtve marad, hogyan lehet rátalálni a megfelelő egyenesre. A következő gondolatmenetben erre kapunk választ egy egyszerű számolás eredményeként.
 
II. megoldás. Húzzunk párhuzamost az adott P ponton keresztül a szögszárakkal; e két párhuzamos és a szög szárai egy cd oldalú paralelogrammát határoznak meg (ld. 2. ábra). Minden, a P ponton keresztül húzott egyenes, amely a szögszárakat metszi, e paralelogrammán kívül halad, és a szögtartományból olyan háromszöget vág le, amelynek területe a paralelogramma és az ábrán látható két háromszög területének az összege. A paralelogramma és annak területe az egyenes választásától független, így csak a két háromszög területének összege vizsgálandó. E területösszeg kétszerese (a 2. ábra további jelöléseit is használva): 2T=(xd+yc)sinγ. A két háromszög hasonló, mivel a párhuzamosságok miatt megfelelő szögeik egyenlőek. Ezért xd=cy, azaz xy=cd. Így a számtani és a mértani közép közti egyenlőtlenség szerint 2T=(xd+yc)sinγ2xdycsinγ=2cdsinγ, ami x, y értékétől független állandó. A 2T pontosan akkor veszi fel ezt a minimális értéket, ha a becslésben egyenlőség áll, azaz ha xd=yc. Ez éppen azt jelenti, hogy a két hasonló háromszög területe egyenlő, vagyis e két háromszög egybevágó, azaz egy-egy megfelelő oldaluk egyenlő ‐ például az a kettő, amelyeknek közös végpontja a P. A minimális helyzetben tehát P felezi az egyenesnek a szögtartományba eső szakaszát.
 

 
2. ábra