Feladat: 597. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bálint Nagy Z. ,  Balogh Gy ,  Blahó M. ,  Botár Líviusz ,  Datner Pál ,  Farkas Imre ,  Fehér György ,  Jánoshegyi F. ,  Kalamaznik J. ,  Kemény György ,  Komlós János ,  Kovács Illés ,  Lóránd Endre ,  Mezey G. ,  Nemes Ferenc ,  Papp I. ,  Petricskó Miklós ,  Puky Gy. ,  Róth Pál ,  Sebestyén Gyula ,  Szádeczky Kardoss G. ,  Szűcsi István ,  Tarnóczy Loránt ,  Tersztyánszky György ,  Weisz Alfréd ,  Zappert Z. 
Füzet: 1937/március, 219 - 220. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Merev test egyensúlya
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/január: 597. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

10. Jelöljék a, b, c a háromszög oldalait, ka, kb, kc az oldalakra, felezőpontjukban merőleges erők nagyságát. Ezen erők a háromszög köré írt kör középpontján mennek keresztül. Vetítsük ezen erőket két egymásra merőleges irányra, pl. AB-re és az erre merőleges egyenesre. Az erők vetületeinek összege

az AB-n

kasinβ-kbsinα=k(asinβ-bsinα)=0.
T. i. kcvetülete=0 ; ka és kb vetületei ellenkező irányúak és asinβ=bsinα.
Az AB-re merőleges egyenesen a vetületek összege
kc-kacosβ-kbcosα==k(c-acosβ+bcosα)=0.
Ugyanis kcvetülete=kc. A ka és kb vetületei a kc erővel ellenkező irányúak és
c=acosβ+bcosα.

 
 

Ha az erők vetületeinek összege két egymásra merőleges irányban zérus, akkor eredőjük is zérus, tehát a szóbanforgó erők egyensúlyozzák egymást!
 

20. Az ABCDE... sokszöget bontsuk háromszögekre az A csúcsból kiinduló átlók segítségével.
Az AC átló felező pontjában, AC-re merőlegesen vegyük fel a kAC és -kAC erőket. Ezek közül az egyik az ABCΔ-re ható másik két erővel tart egyensúlyt. Hasonló eljárással az AD átlón az ACDΔ-re ható erők egyensúlyozzák egymást s. i. t. az összes erők eredője zérus.
 
Kemény György (Áll. Szent István rg. VII. o. Bp. VII.)

 

Jegyzet. Akár az 10, akár a 20. esetben mérjük fel az erőket egy pontból kiindulva,1 folytatólagosan irány és nagyság szerint, az így keletkező háromszög ill. sokszög, az eredetivel való hasonló, zárt sokszög lesz, tehát az erők erdője zérus.
1Pl. háromszög esetében a körülírt kör középpontjából.