Feladat: 624. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bluszt Ernő ,  Fehér György ,  Gállik István ,  Gerő Béla ,  Jónás Emil ,  Kádár Géza ,  Komlós János ,  Kondor István ,  Krisztonosich Jenő ,  Mandl Béla ,  Marosán Zoltán ,  Mezey Géza ,  Nagy Elemér ,  Németh K. ,  Orbán O. ,  Pálfay Ferenc ,  Papp István ,  Rappaport Sándor ,  Reiner I. ,  Róth Pál ,  Schläffer Ödön ,  Schreiber Béla ,  Sebestyén Gyula ,  Sebestyén Gyula ,  Szabó János ,  Szentmiklósi L. ,  Szerényi László ,  Szkitsák Rudolf ,  Than Károly ,  Tóbiás J. ,  Weisz Alfréd 
Füzet: 1937/november, 87 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gyűjtőlencse, Szélsőérték differenciálszámítással
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/szeptember: 624. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Valódi képről lévén szó, tárgy és kép a lencse ellenkező oldalán vannak. Ha ezen távolság a lencse optikai középpontjától t és k, akkor vizsgálandó

y=t+k,ha1t+1k=1f.

Utóbbi törvényből
k=tft-f
és
y=t+tft-f=t2t-f.

Valódi kép esetén tf, tehát y>0.
Ha t=f, y=+ és t=+ mellett is y=+.
Eszerint y a t oly egyértékű, folytonos függvénye, mely a szóbanforgó intervallumban mindenütt pozitív; kell tehát, hogy legalább egy minimuma legyen abban a közben, még pedig ott, ahol az első differenciálhányadosa eltűnik.
y'=dydt=2t(t-f)-t2(t-f)2=t2-2tf(t-f)2=0
ha
t2-2tf=t(t-2f)=0.

Tehát y'=0, ha t=0 vagy ha t=2f.
t=0 nem esik a vizsgált intervallumba, csak t=2f.
Ha t<2f, akkor y'<0; ha t>2f, y'>0, azaz a t=2f helyen az y függvénynek valóban minimuma van (csökkenésből növekedésbe megy át).
y-nak legkisebb értéke: 4f. (T. i. t=2f és k=2f.)
 
Sebestyén Gyula (Fazekas Mihály r. VIII. o. Debrecen)
 

Jegyzet. 10. A megoldások egy része a szélső érték vizsgálatánál megelégszik azon kijelentéssel, hogy ,,minimum ott van, ahol az első differenciálhányados zérus.''
A helyes megállapítás az, hogy szélső érték ott lehet, ahol y'=0. Hogy milyen ezen szélső érték, arra nézve első sorban y' előjelváltozása ad útmutatást ill. y'' előjele. Azonban a szélső érték jellegére nézve egyszerűbb esetekben anélkül is lehet következtetni; pl. ha a függvény folytonos, állandó előjelű, az intervallum határpontjaiban zérus vagy végtelen és az intervallumban y' csak egy helyen tűnik el.
20. Ha t<f, akkor a kép virtuális. Formulánk szerint k<0, de |k|>t és y=t+k<0. A t<f intervallumban t=0 mellett k=0 és ekkor y=0 az y=t+k függvény legnagyobb értéke.
30. Néhány megoldásban arra történik hivatkozás ‐ bizonyítás nélkül ‐, hogy pl. ha a tárgy 2f távolságból közeledik a gyújtópont felé, akkor a kép nagyobb mértékben távozik a lencsétől, úgy hogy t+k>4f. (Ha pedig t>2f, akkor a képtávolság kisebb mértékben csökken.)
 

II. Megoldás. Az
1t+1k=1f
egyenletből következik:
t+k=ktf=1f:1k1t.
t+k értéke minimum akkor, ha az 1k1t szorzat értéke maximum. Minthogy e szorzat tényezőinek összege állandó, a szorzat értéke akkor maximális, ha a tényezők egyenlők, azaz ha k=t=2f.
 
Kádár Géza (Dobó István r. VIII. o. Eger)