Feladat: 660. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Egri György ,  Fonó Péter ,  Lőke Péter ,  Sándor Gyula ,  Than Károly ,  Zsoldos Elek 
Füzet: 1938/szeptember, 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Fényvisszaverődés, Fénytörés, Színek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/április: 660. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

10. A párhuzamos fehér fénysugarak i szög alatt esnek az 1. határlapra. Itt törés és színszórás áll elő. A vörös színű sugarak kevésbé térnek el az eredeti iránytól, mint az ibolya színűek; az előbbiek törésszöge r, utóbbiaké r' és r>r'!

 
 

Ezen sugarak a 2. lapra esnek és visszaverődnek 90-r, ill. 90-r' szög alatt, úgy hogy a 3. lapon való beesési szögük r, ill. r'. Ezek mindegyikéhez tartozó törési szög ‐ az üvegből a levegőbe való átmenetnél ‐ i, tehát a különböző színű sugarak párhuzamosan lépnek ki a prizmából,
Ha a 3. lapra merőleges ernyőt állítunk a sugarak útjába, ezen egy színkép keletkezik úgy, hogy a 3. laphoz legközelebb esik a vörös szín, legtávolabb az ibolya.
2. A színes sugarak útjába állított achromatikus gyűjtőlencse, melynek tengelye párhuzamos a sugarak irányával, a gyújtópontjában fehéren világító pontot létesít.
Ha az ernyőt a lencse és gyújtópontja közé állítjuk, a színek sorrendje balról jobb felé: vörös ibolya. Ha pedig az ernyőt a gyújtóponton túl állítjuk  fel, akkor a színek fordított sorrendben következnek.
 
 Than Károly (Kegyesrendi g. VIII. o. Bp.)