Feladat: 658. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1938/szeptember, 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Merev test egyensúlya
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1938/április: 658. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ABCD tetraéder határlapjainak súlypontjai A', B', C', D'. Ezek oly tetraéder csúcsai, amely az adott ABCD-hez hasonló és ennek térfogati súlypontjára nézve hasonló helyzetű; a hasonlóság aránya 1:3.
Ebből következik, hogy az ABCD tetraéder lapjaira merőleges erők az A'B'C'D' tetraéder csúcsaiban hatnak a csúcsokkal szemközti határlapokra merőlegesen, tehát az A'B'C'D' tetraéder magasságainak irányában, mégpedig vagy mind a négy a lapok felé vagy evvel ellentétes irányban; nagyságra nézve pedig ugyancsak ezen határlapok területével arányosak.

 
 

Jelöljék a', b' c', d' a határlapok területét és ka', kb', kc', kd' az erők nagyságát. Az A'B'C'D' tetraéder lapjainak hajlásszögét jelölje egyszerűen azon él, amelyben két-két lap metszi egymást. Két magasság hajlásszöge a megfelelő lapok hajlásszögének kiegészítő szöge.
Ezek tekintetbevételével az erők vetületeinek összege az A'A'' magasságon
ka'-kb'cosC'D'¯-kc'cosB'D'¯-kd'cosB'C'¯==k[a'-(b'cosC'D'¯+c'cosB'D'¯+d'cosB'C'¯)].



A kis zárójelben foglalt összeg jelenti a b', c', d' területű határlapok vetületeinek összegét az a' területű határlapon; ezen összeg azonban éppen a'-vel egyenlő. Eszerint az erők vetületeinek összege az A'A'' magasságon zérus. Ugyanez érvényes mindegyik magasságra is. Ebből következik, hogy az erők vetületeinek összege egy triéder három éle mentén ‐ mint egy térbeli koordinátarendszer élei mentén ‐ ugyancsak zérus és így az erők eredője is zérus.
Számítsuk ki már most az erőknek a tetraéder éleire vonatkozó forgató nyomatékainak összegét.
Tekintsük pl. a C'D' élt. Két erő forgató nyomatéka zérus: az egyik a C', a másik a D' ponton megy át. Az A' csúcson átmenő erő forgató nyomatéka (ábránk szerint)
M(ka')=ka'A''H'=ka'A'A''cotgC'D'¯.

Ha a tetraéder térfogata V, akkor 3V=a'A'A'',
tehát
M(ka')=3kVcotgC'D'¯

A B' csúcson átmenő erő a C'D' élre nézve ellenkező irányú forgást létesít és így
M(kb')=-3kVcotgC'D'¯

Látjuk tehát, hogy bármely élre vonatkozólag az erők forgató nyomatékának összege eltűnik, tehát ha egy triéder éleit koordinátarendszer tengelyeinek tekintjük, ezekre vonatkozólag a forgató nyomatékok összege is zérus.
A 4 erő egyensúlyt tart.