Feladat: 258. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fülöp Bálint ,  Gyenis András ,  Jankó Zsuzsanna ,  Kocsis Vilmos ,  Kőrösi Márton ,  Lantos Judit ,  Meszéna Balázs ,  Szilágyi Csaba 
Füzet: 2005/december, 570. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb fotometria, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/február: 258. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Egy teljesen sötét szobában két zseblámpával (egy kicsivel és egy nagyobbal), valamint egy zsírfoltos papírlappal kísérleteztem. A zseblámpák előlapját (lencséjét) eltávolítottam, így az általuk kibocsátott fény kevésbé volt irányított (kevésbé volt inhomogén szögeloszlású).
A lámpák és a papírlap r1 illetve r2 távolságát (merőlegesen beeső fénysugarak mellett) fokozatosan addig változtattam, amíg a folt ,,láthatatlanná'' vált. Mivel a papírlapon a megvilágított terület a papírtól mért távolság négyzetével arányos, azt vártam, hogy (adott P1,2 lámpateljesítmények esetén)

P1r12=P2r22,ahonnanr12r22=P1P2=állandó.
Mérési adataim (a lámpák és a papírlap távolságát néhány cm-től 30 cm-ig változtatva) a fenti mennyiség állandóságát 10 százalékos hibahatáron belül igazolták, az 8,87±0,8-nak adódott.
A mérés második felében a kisebb lámpát változatlan helyen hagytam, míg a nagyobb lámpa fényének beesési szögét (α) változtattam. Azt vártam, hogy ilyenkor a felület tényleges méretének és a merőleges vetületének különbözőségéből adódóan egy cosα-s szorzótényező csökkenti a papírlap megvilágítását:
P1r12cosα=P2r22,azazr12r221cosα=P1P2=állandó.
A beesési szöget 47 és 83 között változtatva a fenti mennyiség valóban jó közelítéssel állandónak, 8,95±0,5-nak adódott.
A legtöbb mérési hiba a fény inhomogenitásából származott, nehéz volt pontosan megfigyelni a zsírfolt eltűnésének pillanatát, továbbá a távolságok méréséből is származott (különösen a kisebb távolságoknál) számottevő hiba.