Feladat: 3808. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Horváth Andrea ,  Meszéna Balázs ,  Werner Miklós 
Füzet: 2005/december, 564 - 565. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ideális gáz belső energiája (Kinetikus gázelmélet), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/május: 3808. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) A gáz energiája (valamilyen inerciarendszerből nézve) a tömegközéppont mozgásához tartozó

Etkp=12mvtkp2
energiának és a tömegközépponthoz képest mozgó (és esetleg forgó) molekulák
Eb=f2mMRT
,,belső energiájának'' összege. (m a gáz össztömege, M a móltömeg, T0 a gáz hőmérséklete, f pedig a gázmolekulák szabadsági fokainak száma, nitrogénre f=5.)
a) Ha a tartályt hirtelen állítjuk meg (olyan hamar, hogy a gázmolekuláknak még nincs ideje a tartály falának ütközni), akkor a gáz összenergiája változatlan marad, hiszen nincs módunk munkát végezni a gázon. (A fékezéskor végzünk ‐ méghozzá negatív előjelű ‐ munkát, ennek nagysága megegyezik az üres tartály lefékezéséhez szükséges munkával, a gáz energiaviszonyai szempontjából figyelmen kívül hagyható.)
Ha sikerülne ilyen gyors fékezést előidézni (méghozzá úgy, hogy közben a tartály ne roncsolódjon), a gáz felmelegedne. Jóllehet a fékezést követő pillanatban a gáz még nem lenne termikus egyensúlyban (hiszen a molekuláinak átlagsebessége a tartályhoz képest nem az egyensúlyi sebességeloszlásnak megfelelő nulla érték), de a falakkal és egymással történő számos ütközés után a tömegközéppont mozgásából származó ,,rendezett'' energia szétszóródik, kialakul az egyensúly, és a gáz hőmérséklete az eredetinél magasabb T1 értékre áll be. Az energiamegmaradás törvénye szerint
12mvtkp2+f2mMRT0=f2mMRT1,
ahonnan
T1=T0+Mvtkp2fR=300K+0,028kgmol(100ms)258,31Jmol K=306,7K.  

 
Megjegyzés. A gáz felmelegítése a tartály hirtelen lefékezésével gyakorlatilag megvalósíthatatlan feladat. Ahhoz, hogy a fenti számolás érvényes legyen, a tartályt sokkal hamarabb kellene megállítanunk, mint amennyi idő alatt az egyes (még a hangsebességnél is gyorsabban mozgó) gázmolekulák a tartály egyik feléből a másikba érnek. A tartály egészének lefékezése úgy történhet, hogy a tartály falának csak bizonyos részeire fejtünk ki erőt; a tartály többi ‐ kívülről nem fékezett ‐ része rugalmas hullámok közvetítésével ,,veszi észre'', hogy meg kell állnia. Ezek a hullámok is ,,csak'' hangsebességgel terjednek, és igaz ugyan, hogy szilárd közegekben a hangsebesség néhányszor nagyobb, mint a gázokban, nagyságrendi különbség azonban nincs a kétféle terjedési sebesség között. Emiatt szinte lehetetlen a tartályt olyan gyorsan megállítani, ahogy az a fenti megoldás érvényességéhez szükséges lenne.
b) Ha a tartályt lassan, mondjuk egyenletesen lassítva, viszonylag hosszú t idő alatt fékezzük le, akkor a gáz a tartály ,,első'' falát F=ma=mvtkpt erővel jobban nyomja, mint a ,,hátsó'' falat, így a fékezés során (az üres tartály lefékezésénél végzendő munkán felül)
W=-Fs=-Fa2t2=-mvtkptvtkp2tt2=-12mvtkp2
munkát kell végeznünk. (A negatív előjel arra utal, hogy az erő és az elmozdulás egymással ellentétes irányú.)
Ez a munka éppen annyi, amennyi a tömegközépponti mozgáshoz tartozó energia nullára csökkentéséhez szükséges, s így a gáz belső energiája és azzal együtt a hőmérséklete is változatlan marad.
 
Megjegyzés. A vizsgált hőtani folyamat lényege jól szemléltethető egy mechanikai példával: egy kiskocsi gurul vízszintes asztalon, s a kocsi érdes felületű tetején egy hasáb alakú test található.
a) Ha a kiskocsit hirtelen megállítjuk, a rajta levő test megcsúszik, majd a súrlódás hatására megáll és egy kicsit felmelegszik. A keletkező hő éppen a hasáb kezdeti mozgási energiájával egyezik meg, hiszen a kiskocsit megállító külső erők a hasábon nem végeznek munkát.
b) Amennyiben a kiskocsit olyan lassan fékezzük le, hogy a rajta levő test nem csúszik meg, akkor ‐ relatív elmozdulás hiányában ‐ súrlódási hő sem képződik, a hasáb alakú test hőmérséklete változatlan marad. Igaz ugyan, hogy a hasáb mozgási energiája lecsökken, de ez a rá ható külső erők (negatív) munkájának következménye, a test belső energiájának megváltozásával nem hozható kapcsolatba.