Feladat: 2005. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Tasnási Tamás ,  Vankó Péter 
Füzet: 2005/november, 491 - 494. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb időben változó mágneses mező, Körvezető mágneses tere, Egyéb elektromos mérőműszerek, Nemzetközi Fizika Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2005/október: 2005. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás.

 
Az ohm meghatározása (Kelvin)
1. Az ω szögsebességgel egyenletesen forgó a sugarú tekercsre feszített felületen a mágneses fluxus az eltelt idő függvényében Φ(t)=Na2πB0cosωt, tehát a tekercsben indukált elektromotoros erő:
E=-dΦdt=Na2πB0ωsinωt.
A tekercs forgatásához szükséges átlagos teljesítmény megegyezik az R ellenállású tekercsben disszipálódott P(t)=E2(t)R pillanatnyi teljesítmény átlagértékével, ami
P=1Tt=0TP(t)dt=(Na2πB0ω)22R.
A képletben T=2πω a forgatás periódusidejét jelöli, és felhasználtuk, hogy 12π02πsin2xdx=12.
 
 

2. A forgó keretben indukált áram mágneses tere hozzáadódik a külső mágneses térhez, ez okozza az iránytű elfordulását. Számoljuk ki először a tekercs középpontjában a mágneses indukció vektor pillanatnyi értékét, majd az egyes komponensek időátlagát. A középpontban elhelyezett iránytű a mágneses tér időátlagát érzékeli.
Jelölje az egyes koordinátatengelyek irányába mutató egységvektorokat rendre i, j és k. A t időpillanatban a forgó keret normálisa éppen ωt szöget zár be az x tengellyel, így a keret közepén a tekercsben folyó áram által keltett mágneses indukció az idő függvényében
B(t)=μ0NI(t)2a(cosωti+sinωtj),aholI(t)=E(t)R=Na2πB0ωRsinωt
a keretben folyó áram pillanatnyi értéke.
Így, figyelembe véve a B0=B0i külső mágneses indukciót is, a mágneses indukció egyes komponenseinek átlagértékére a következőket kapjuk:
Bx=B0+μ0N2aπB0ω2Rcosωtsinωt=B0,By=μ0N2aπB0ω2Rsin2ωt=μ0N2aπB0ω4R.
(Az átlagértékek kiszámításánál felhasználtuk, hogy sinxcosx=12sin2x, aminek az átlaga zérus, és sin2x=12(1-cos2x), aminek az átlaga 12.)
A mágnestű az átlagtér irányába áll be, tehát az x tengellyel bezárt θ szögére tgθ=ByBx adódik, ahonnan a keresett ellenállás:
R=μ0N2aπω4tgθ.

Érdekes, hogy a kapott eredmény nem függ a külső mágneses tér B0 nagyságától.
A fenti problámával lényegében azonos a Gnädig Péter ‐ Honyek Gyula: 123 Furfangos fizika feladat című könyvében található 108. feladat.
 
Az ohm meghatározása (Rayleigh, Sidgwick)
 
 

3. Az a sugarú, N menetes C és C' tekercsek középpontjukban B=μ0NI2a nagyságú, tengelyirányú mágneses teret hoznak létre. Ebben a térben ω szögsebességgel forgó fém korongban levő elektronokra sugár irányban hat a Lorentz-erő, melynek nagysága a tengelytől mért r távolság függvényében FL(r)=qerωB, ahol qe az elektron töltése. Mivel a korongok sugara ba, feltehetjük, hogy a mágneses tér közel homogén a tengely közelében. A Lorentz-erő hatására a fém korongban levő szabad elektronok sugár irányban elmozdulnak, és olyan radiális E(r) elektrosztatikus teret hoznak létre, mely a Lorentz-erő hatását kiegyenlíti, azaz E(r)=FL(r)qe. Ez az elektromos tér okozza a korong közepe és pereme között fellépő feszültséget, melynek értéke:
ED=r=0bE(r)dr=r=0brωBdr=μ0NIb2ω4a.

Mivel a C és C' tekercsek mágneses tere ellentétes irányú, de ugyanakkor a két korong is ellentétes értelemben van sorba kapcsolva, az 1-es és 4-es pont között mérhető elektromotoros erő E=ED-ED'=2ED=μ0NIb2ω2a.
 
Megjegyzés. Esetleg sok megoldónak segíthet, ha a forgó korongok helyett küllős kereket képzelnek, és megpróbálják meghatározni a homogén mágneses térben mozgó küllőkben indukált feszültséget. Ez az általános indukciós törvény értelmében megegyezik az időegység alatt súrolt fluxussal: |ED|=|dΦdt|=Bb2ω2, összhangban az integrálással kapott eredménnyel.
 

A fenti problémával rokon a 123 Furfangos fizika feladat című könyv 110. feladata.
4. Ha a G galvanométer nullát mutat, akkor ebben az ágban nem folyik áram, tehát a tekercsek I árama halad át a vizsgált R ellenálláson is. Az ellenálláson eső RI feszültség megegyezik az előbb kiszámolt E elektromotoros erővel, ahonnan R=μ0Nb2ω2a.
 
Az amper meghatározása
 
 

5. A végtelen hosszú, I1 árammal átjárt egyenes vezető r távolságban B1(r)=μ0I12πr mágneses teret hoz létre, ami hosszegységenként
f(r)=B1(r)I2=μ0I1I22πr
erővel hat az első vezetővel párhuzamos, I2 árammal átjárt vezetőre. Esetünkben I1=I2=I, a két vezető távolsága r=h, és a körvezető hossza 2πa, tehát a két szomszédos tekercs között ható F(h) erő:
F(h)=2πaf(h)=μ0aI2h.

6. A mérleg két serpenyőjére ható erők együtt 4Fd forgatónyomatékot fejtenek ki a mérleg karjára, hiszen mindkét serpenyőre 2F erő hat, és mindkét erő azonos d erőkaron azonos irányba forgatja a mérleg karját. Egyensúlyban ezt a forgatónyomatékot a mérleg karján elhelyezett m tömeg mgx forgatónyomatéka kiegyenlíti, tehát
mgx=4Fd=4μ0adI2h,ahonnanI=12mgxhμ0ad.

7. Térítsük ki a mérleg karját a vízszinteshez képest kicsiny δφ szöggel, és vizsgáljuk meg, hogy a karra mekkora δφ kitérés esetén hat visszatérítő forgatónyomaték!
 
 

A mérlegre ható nehézségi erő a kitérést ellensúlyozni igyekszik, és forgatónyomatéka Mglsinδφ. A serpenyőkre ható külső tekercsek forgatónyomatéka
2d(F(h+δz)+F(h-δz)),aholδz=dsinδφ
a mérlegserpenyők függőleges elmozdulása, hiszen mindkét oldalon a serpenyők az egyik rögzített tekercshez δz-vel közelebb, a másik rögzített tekercstől pedig δz-vel távolabb kerülnek. Az m tömegű test forgatónyomatéka kis δφ szög esetén gyakorlatilag (δφ-ben első rendben) nem változik, értéke marad mgx. (A mérlegkar elfordulásával mind az x, mind a d erőkar cosδφ-szeresére csökken, ez az effektus azonban kis δφ-re elhanyagolható, hiszen cosδφ1-12(δφ)2, ami másodrendűen kicsiny hatás.) Így a kitérített mérlegkar akkor fordul vissza eredeti egyensúlyi helyzete felé, ha
Mglsinδφ>2d(F(h+δz)+F(h-δz))-mgx.

Használjuk fel az 5. és 6. alkérdésre kapott eredményeket, továbbá alkalmazzuk a
sinδφδφδzd,és1h±δz1h(1δzh+(δzh)2)
közelítéseket. Ekkor azt kapjuk, hogy
Mglδzd>4μ0adI2(δz)2h3,ahonnanδz<Mglh34μ0ad2I2=Mlh2mxd.