Feladat: 3753. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fábián Anna ,  G. P. ,  Szigligeti Attila 
Füzet: 2005/május, 305 - 306. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Impulzusmegmaradás törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/december: 3753. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A lendületmegmaradás törvénye szerint a két gyerek összimpulzusa a meglökés után ugyanakkora kell maradjon, mint kezdetben volt: nulla. A 40 kg-os gyerek lendülete
40kg3m/s=120kg m/s,
a másik fiú lendülete tehát -120kg m/s, és ennek megfelelően a sebessége -2m/s lesz. (A negatív előjel azt fejezi ki, hogy a lökdösődő fiú sebessége ellentétes irányú lesz, mint a meglökött társáé.)
A két gyerek mozgási energiájának összege a meglökés után
124032kg m2s2+126022kg m2s2=180J+120J=300J.
Mivel kezdetben álltak, mozgási energiájuk nulla volt, az összeenergia megváltozása is ugyanekkora, 300J. A munkatétel szerint éppen ennyi munkát kellett végezzenek összesen.
Milyen messze lesznek egymástól másfél másodperc múlva? Erre a kérdésre érdemes valamelyikükkel együtt mozgó koordináta-rendszerből válaszolni. A kisebb tömegű gyerek pl. úgy látja, hogy társa 5 m/s sebességgel távolodik tőle (a másik ugyanezt észleli, csak éppen ellentétes irányban), tehát mindketten ugyanarra a következtetésre jutnak: 1,5 s múlva 7,5 m távol lesznek egymástól.
 
Megjegyzés. Érdekes, hogy az egyik, illetve másik gyereken végzett munka (vagyis az egyes testek mozgási energiájának megváltozása) a megadott adatokból kiszámítható, azt azonban nem tudjuk megmondani, hogy külön-külön melyik gyerek mekkora munkát végzett; csak a két munka összegét ismerjük egyértelműen. Nem igaz, hogy a 60 kg-os gyerek végezte a 40 kg-os felgyorsításához szükséges munkát, és a másik pedig az ő gyorsításához szükségeset, de az sem igaz, hogy mindegyikük a saját energiaváltozását ,,fedezte'' volna.
Az összes munkavégzésen való ,,osztozkodás'' arányait az szabja meg, hogy a meglökött mennyire áll ellen a lökésnek, a meglökött testrész mennyire könnyen tud elmozdulni a többihez képest, mennyire merev, vagy éppen ellenkezőleg: ellenlökéssel válaszol. Még az is elképzelhető, hogy az egyik gyerek 300 J-nál több munkát végzett, a másikuk pedig negatív munkát.
Az is tanulságos, ha a két test szétlökődését nem a tömegközépponti, hanem valamilyen más vonatkoztatási rendszerből írjuk le. Ilyenkor a testeknek más lesz mind a kezdeti, mind pedig a végső mozgási energiája, sőt, még az egyes testek energiaváltozása is el fog térni attól, amit a tömegközépponti rendszerben számoltunk. Csupán az egész rendszer teljes mozgási energiájának megváltozása lesz független a vonatkoztatási rendszer választásától, ez a mennyiség rendelkezik tehát koordináta-rendszertől független fizikai jelentéssel.