Feladat: 3752. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Heisenberger Viktor 
Füzet: 2005/május, 304 - 305. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontszerű töltés térerőssége, Atommagok tulajdonságai, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/november: 3752. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelöljük az α-részecske (hélium atommag) kezdeti mozgási energiáját (ez egyúttal a részecske teljes energiája) E-vel, töltését Qα-val, a réz atommagjának töltését pedig QCu-val! (Qα=2e és QCu=29e, ahol e az elemi töltés.)
Ha a réz atommagja rögzített lenne, akkor az α-részecske ,,frontális ütközés'' esetén a céltárgy atommagjától valamekkora d távolságban meg tudna állni, így a kezdeti mozgási energiája teljes egészében a Coulomb-taszítás leküzdésére fordítódna. Az energiamegmaradás törvénye szerint
E=kQαQCud,
ahonnan
d=kQαQCuE=9109V mA s2291,610-19A s5,3106V=1,5810-14m.

A valóságban a réz atommagok nincsenek elmozdíthatatlanul rögzítve; bizonyos erősségű kémiai kötések tartják őket a fém kristályrácsában. Mivel a bombázó α-részecske energiája sokkal nagyobb, mint a kémiai kötések energiája, az erősen meglökött réz atommagok könnyen kiszakadhatnak a kristályrácsból; az ütközés szempontjából tehát a céltárgy atommagjai szabad részecskéknek tekinthetők.
A külső erők hiánya (vagy elhanyagolható volta) miatt az α-részecske és a réz atommag ütközésekor igaz a lendületmegmaradás törvénye. Miközben a hélium atommag közeledik az ütközési ponthoz, sebessége egyre csökken, a céltárgy (réz) atommagja pedig felgyorsul. A két részecske között akkor lesz a legkisebb a távolság, amikor a pillanatnyi sebességük éppen megegyezik.
Legyen ez a közös sebesség u, a kérdéses távolság pedig d'. Az energia- és az impulzusmegmaradás törvényéből
E=12mαu2+12mCuu2+kQαQCud',
2mαE=(mα+mCu)u.
(Feltételeztük, hogy a részecskék mozgása nemrelativisztikus, ezért a mozgási energiát és a lendületet a newtoni fizika képletei alapján számíthatjuk ki. Ennek jogosságát a kiszámított eredmények ismeretében utólag ellenőrizni kell!)
A fenti egyenletekből a két részecske legkisebb távolságára
d'=kQαQCuEmCumα+mCu=1,6810-14m,
d-nél egy kicsit nagyobb érték adódik.
Az α-részecske kezdeti sebessége 1,6107 m/s, a közös sebesség, valamint a meglökött réz atommag sebessége pedig még ennél is kisebb. Ezek lényegesen kisebbek a fénysebességnél, tehát valóban jogos volt a nemrelativisztikus számolás.